megmozgatják a végtagokat

2018.09.16. 12:00

Menő örökzöld – Artfusion újratöltve, koncertek előtt

Egy formálódó formációval találkoztunk: az Art Fusion zenekarral, amelynek tagjai megmutatják, hogy a régi jó zenék mindmáig megmozgatják a végtagokat. A retróhangulat benne van a levegőben: generációs kötöttség nélkül sokan szívesen dúdolják mostanában a régi dalokat.

Lutor Katalin

A zenekart a próbateremben látogattuk meg, sőt meg is hallgattuk a próbát és nem csalódtunk a zeneválasztásokban. A hat fős csapat nem olyan régóta zenél együtt így, ebben a formában, mégis összeszokottnak tűnnek.

Bár az Artfusion ezen a néven 2015 óta létezik, nemrég tagcseréken esett át – ezért is fontos, hogy beszéljünk az újult erőről. Most egy a cél: ismét színpadra vinni az igazán jó slágereket, amelyeket mostanában mindent összevetve ritkábban hallani. A próbán sorra csendülnek fel az LGT slágerei, Charlie és – bizonyos szempontból kivételként, mégis ideillően – a Beatles nótái.

– Ezek egyáltalán nem könnyű dalok, nem véletlen, hogy kevesen mernek hozzájuk nyúlni

– mondja Somogyvári Ferenc, vagyis a csapat számára csak Frankie, a zenekar gitárosa.

– Egy űrt szeretnénk kitölteni azzal, hogy azokat a világszínvonalú magyar zenéket játsszuk, amelyeket méltatlanul nem játszanak sem a rádiók, sem más zenekarok. Érdemes zenélni azért, amit – felkészültségben – ezek a dalok megkívánnak.

 

– A feldolgozásokba magunkat is belevisszük – tette hozzá Kövesdi Imre billentyűs –, bár lehet, hogy ez olykor csak az igazán edzett füleket éri el: az ismert dalt hallják, de érzik, hogy mégsem ugyanaz, mint az eredeti, egy kicsit más, egy kicsit új.

– Fontos azonban, hogy végig hitelesek maradjunk, így csak olyan dalokat választunk, amelyek tényleg jól állnak nekünk.

Emellett saját dalokkal is megpróbálkozunk, de a saját repertoár építése egyelőre háttérbe szorul: a régi slágerekre alapozunk. Még tart az útkeresés, hiszen ki kell tapasztalnunk, hogy mely dalok férnek meg egymás mellett – állapítja meg az énekes, Járai Gábor.

– Az mindenképp fontos, hogy a koncertek gerincét magyar feldolgozások alkossák, de azért Doobie Brothers, Beatles, Joe Cocker is van a listánkon.

Ezeket a számokat pedig még ebben a hónapban lehet is hallani: szeptember 14-én a Szimfónia Kávézó szabadtéri színpadán a Save Ass zenekarral 19 órától követik egymást a színpadon, másnap pedig a 7. Söptei Főzőversenyen 18 órakor hallható az Artfusion. Vagyis: Járai Gábor (énekes), Somogyvári Ferenc (gitár), Kiss Csaba (basszusgitár), Mesteri Norbert (szaxofon), Kövesdi Imre (billentyű) és Krancz Áron (dob).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában