művészet

2019.03.11. 17:30

A feszültség vonzásában – Kollár-Klemencz Lászlóra várva

Természetírás, műanyag székek, Kistehén tánczenekar, Budapest Bár, Őrség – ha ezeket a szavakat halljuk, olvassuk, nem egyszerű megtalálni a közös pontot. Pedig egy sokoldalú művész, Kollár-Klemencz László köti össze őket. Az énekes, zenész, író hamarosan Szombathelyen lép fel, ennek kapcsán kérdeztük az estről, dalokról, természetről, munkáiról.

Nemes Judit

Kollár-Klemencz László önálló esttel jön Szombathelyre Fotó: Kollár-Klemenc László Facebook-oldala

Kollár-Klemencz László a Szerda esti akusztik vendége lesz március 13-án az Agora – Művelődési és Sportházban. Nem először látogat Vas megyébe, a Hétrétország – szerek és porták köztivál meghívottjaként üdvözölhettük már őt az Őrségben. Szombathely környékéről pedig – mintegy előzetesként – lovas kalandjának emlékét idézte fel:

– A várostól nem messze, egy kis faluban voltunk egy esküvőn, majd másnap átmentünk lovagolni egy közeli lovardába. A helyszínen – akkor még kevésbé gyakorlott lovasként – egy nagyon fiatal, még nagyjából betöretlen lovat kaptam. Felpattantam a hátára és onnantól nem volt megállás, mint az őrült, vágtatott keresztül mindenen. Csodával határos módon nem estem le róla, de lóra az eset után tíz évig nem bírtam ülni – mesélte sok év távlatából már mosolyogva az eseten Kollár-Klemencz László, aki végül aztán olyannyira megbarátkozott a patásokkal, hogy a lovaglás ma már nagyon fontos része az életének: lovastanár és lovasedző lett, gyermekeket és felnőtteket is oktat.

Mindeközben zenészként és novelláskötetek szerzőjeként is jegyzik. Tagja volt az 1990-es évek neves alternatív együttesének, az Andersennek, 2002- ben lett a Sziget Fesztivál ikonikus figurája, a Kistehén-dal előadója, szövegírója. Majd jött a Budapest Bár. Közben pedig forgatókönyveket írt, rendezett, gyártásvezetői és animátori munkát vállalt, valamint látványtervezésért is felelt.

Szerdán 20 órától pedig zenés irodalmi estjén vehetnek részt az érdeklődők az Agora – MSH-ban. Az est a próza és zene szimbiózisára épül, benne a művész lényének minden darabjával.

– Olyan válogatással készülök, ami nagyobb merítést ad a szólójellegű zenei dolgaimból, szólólemezeimből az Ember a fánból, a Legeslegesből és a Rengetegből. Alapvetően a Kistehén zenekar frontembere voltam – és párhuzamosan ezzel alakult egy sokkal személyesebb és intimebb repertoárom is, amely aztán a szólókoncertjeim alapja lett. Ezekből a dalokból fogok válogatni, amelyek között vannak kortárs költők verseinek feldolgozásai és sok saját dal, de egy-két Kistehén-dal is előkerül majd – emelte ki az előadó. Ami a prózát illeti, nemcsak verseiből, novellásköteteiből is hangoznak el részletek. – Mindkét könyvem természetírásokat tartalmaz. Olyan novellákat, amelyeknek szoros viszonyuk van a természettel: a körülöttünk lévővel, és saját belső természetünk viszonyát boncolgatják – ez adja az est személyes attitűdjét – árulta el. Klemencz-Kollár László első kötete, a Miért távolodnak a dolgok? 2015-ben jelent meg. Ebben megjeleníti a faluból való elköltözést követő visszavágyódást – és alkalomadtán a természetből a városba kívánkozást; ennek a kettőnek a súrlódását, feszültségeit, valamint az ember saját, legelemibb természetének elfogadását, szembenézését a valósággal, a civilizációval, az ideái világával.

Kollár-Klemencz László önálló esttel jön Szombathelyre
Fotó: Kollár-Klemenc László Facebook-oldala

A műanyag kerti székek élete címmel 2018-ban megjelent könyve pedig azt az állapotot közvetíti, amikor az ember már nem rácsodálkozik, hanem részévé válik a környezetének. Kollár-Klemencz László úgy fogalmazott:

– Ez a kötet akkor született meg, amikor kiköltöztem az erdőbe, próbáltam megfogalmazni a természethez való viszonyunk mélyebb aspektusát és azt boncolgatni. A Szerda esti akusztikra látogatók pedig biztosra vehetik, hogy mindaz a sokszínűség, amely Kollár-Klemencz László érdeklődését, pályafutását, személyiségét jellemzi, megmutatkozik ezen a márciusi estén is.

Talán az sem véletlen, hogy éppen március: tele reménnyel és rügypattintó, harmóniában feloldódni vágyó feszültséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában