Sok tervük van

2024.04.30. 16:30

Molnár Árpád: „Nem a Nyugdíjas Szövetségben, hanem az adott klubban, egyesületben dől el, hogy érzik magukat a tagok”

Huszonhét nyugdíjas klubot, egyesületet fog át Vas Megye és SZMJV Nyugdíjas Szövetsége. Programjaik – a játékos sportvetélkedőktől a batyus bálokon át az Idősek Szabadegyeteméig – tagjaik testi és szellemi frissességének megőrzését és a közösségépítést szolgálják. Az idén túl vannak már a Ki mit tud?-on és tavaszköszöntő báljukon, és számtalan tervük van még decemberig. Molnár Árpád elnököt kérdeztük.

Tóth Katalin

Molnár Árpád

Fotó: Unger Tamás

Több mint ezerfős tagsággal rendelkezik a 27 klub – bevált és évek óta ismétlődő programjaikat igénylik és várják a nyugdíjasok, mondja az elnök, és sorolja: minden évet Ki mit tud?-dal indítanak a Zarkaházi Szily-kastélyban. Az elhangzó 25-30 produkció megmozgatja a fellépőket és a közönséget is. A legjobb előadók azután a regionális és az országos döntőkön is megmutathatják tehetségüket, és jellemzően arany és kiemelt arany minősítésekkel térnek haza.

Március 31. volt a Nyugdíjas Akadémikus Szellemi Vetélkedőjén az I. forduló válaszainak beküldési és jelentkezési határideje is. Irodalom, történelem, földrajz, helytörténet is szerepel a háromfordulós verseny kérdései között, amely júliusban zárul – a fő szervező az idén az (egyik) tavalyi győztes csapat, a Szentgotthárdi Városi Nyugdíjas Egyesület (a másik győztes az Aranykorúak Sport Egyesülete lett). Áprilisi batyus báljukat az ELTE SEK éttermében rendezték, kilenc klubból több mint száz ember részvételével. Megint bebizonyosodott: ha megszólal a zene és az ének, azonnal táncra perdülnek a nyugdíjasok. Május 30. a játékos sportvetélkedőjük dátuma az Aranykorúak Sport Egyesület és a Szövetség közös rendezésében. Nyár elején, június 12-én burgenlandi várakat és kastélyokat vesznek célba. A második közös kirándulásukat augusztusban Nádasdladányba, Várpalotára, Ajkára tervezik. Előtte még júniusban Balló László író, költő, műtörténeti kutatót várják Idősek Szabadegyeteme előadásukra. 
Július 2-án katonai zarándoklatra mennek Horvátzsidányba a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület szervezésében. Szeptember 14-én hagyományosan a Szombathelyi Határőr Nyugdíjasok Egyesülete szervezi az Ilauszki emlékversenyt. Szeptember 20-án az ugyancsak népszerű Piknik főzőversenyre ezúttal Vépre várják a nevező csapatokat – a vépi Nefelejcs Nyugdíjas Klub koordinálásával valósul meg a verseny. Az őszi-téli programok közül kiemelkedik az Idősek Világnapja, amelyet a Szövetség közösen rendez a vármegyei és a szombathelyi önkormányzattal.

Újdonságként említi Molnár Árpád, hogy az Országos Nyugdíjas Szövetség az ő közreműködésüket is kérte három stájerországi nyugdíjas szövetséggel való kapcsolat létesítésére. Júliusban találkoznak majd képviselőikkel Szombathelyen.

A fentieken túl évről évre kapcsolódnak a vármegyei programokhoz és a városok, falvak rendezvényeihez, indulnak a regionális és országos vetélkedőkön. Csatlakoznak Szombathelyen a szemétszedési akcióhoz és az „Aktív Időskor Szombathelyen" programhoz. Fő feladatuknak az idősekről való gondoskodást és az érdekképviseletet tekintik. Képviselik a Szövetséget az Idősügyi Tanácsban, a Civil Fórumon, a Civil és Nemzetiségi Kapcsolatok Bizottságában, valamint az Országos Szövetségük értekezletein, rendezvényein. Jó kapcsolatot ápolnak a Weöres Dsándor Színházzal, az Agora – Szombathelyi Kulturális Központtal, a Savaria Mozival.

Molnár Árpád végül hangsúlyozza: széles a programkínálatuk, ám nem a nyugdíjas szövetségben dől el, hogy a tagok hogyan érzik magukat, hanem az adott klubban vagy egyesületben.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában