74 művész munkáiból

2019.04.10. 07:00

A harmadik képzőművészeti biennálé nyílt meg Kőszegen

Először a Jurisics-vár lovagtermében, majd a Hotel Írottkő aulájában nyílt meg pénteken a közel háromszáz alkotást felvonultató III. nemzetközi képzőművészeti biennálé a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület szervezésében.

Tóth Kata

Győrfi András képei előtt a kiállításon

Fotó: Ohr Tibor

A lovagteremben gyűlt össze először a biennálé közönsége. Palcsó Julianna, az egyesület elnöke örömének adott hangot, hogy elfogadta meghívásukat mások mellett a Kőszegi Művészeti Egyesület, a vonyarcvashegyi Balaton Art alkotóközösség, a Soproni Képzőművészeti Társaság és ugyanígy szombathelyi, gencs­apáti, bozsoki, lukácsházi, győri, oszkói, rohonci művésztársaik, barátaik, de érkeztek alkotások Kőszeg testvérvárosaiból, a németországi Vaihingen an der Enzből (velük pontosan 30 éve kötött testvérvárosi szerződést Kőszeg) és az ausztriai Mödlingből is. Így állt össze a vár különböző tereiben és az Írottkő Hotelben látható tárlat összesen 74 művész – festők, keramikusok, fafaragók, fotós, szobrász – munkáiból.

– Kőszeg kulturális életének szerves részévé váltak a Csók István Művészkör Egyesület által szervezett kiállítások, produkciók, amelyeken minden alkalommal egyéb művészeti ágból is hoznak szereplőket, legyen az tánc, zene vagy próza – emelte ki megnyitójában Huber László polgármester. – Átfogó képet nyújt a kiállítás a képzelőerőről, a tervezésről, az ötletek kivitelezéséről és a gondosan megválasztott alapanyagokról. Összművészeti produktum, amit ma láthatunk. Különleges értéke a tárlatnak, hogy sokféle élményben lehet részünk, ha végignézzük. Az alkotások megszólítanak bennünket, kérdéseket tesznek fel, a megfejtésük közben sok-sok gondolat ébred bennünk – mondta.

 

A hotelben folytatódott az este, ahol a soproni művészek képei láthatók: ott Básthy Béla alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte: a művészek lelkének kettősségét mutatják meg a kétévenkénti csoportos kiállítások, azt, hogy zavartalan magányban születtek a művek, ugyanakkor az öröm is megjelenik, amikor összegyűlnek, közösen mutatják meg a nyilvánosságnak képeiket. Úgy fogalmazott: a magány és a közösségi lét, élmény egyaránt igényük a művészeknek.

Palcsó Julianna, a házigazda művészkör alapítója elárulta: saját alkotógárdájuk képeit, festményeit a Fő téren, Kőszeg különböző pontjain rejtették el. Földesiné Németh Csilla tanítványai, a Dance Jam-es lányok fantáziadús, szépen komponált – az első helyszínen komolyabb, elgondolkodtatóbb, a másodikon könnyedebb, vidámabb – koreográfiákkal készültek a megnyitóra. A bien­nálé képei április 23-ig várják a látogatókat az említett helyszíneken: a vár tereiben, a Fő téri kirakatokban és a hotel aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában