Első és második díjat nyertek Párizsban

2019.07.06. 07:00

Vasi sikerek Párizsban – A szombathelyi zongoraművész és tanítványa is díjjal tért haza

Sikeresen szerepelt a szombathelyi zongoraművész, Kiss Márton és tanítványa, Lakatos András a július elején Párizsban megrendezett 30. Flame Competition zenei versenyen.

Merklin Tímea

Kiss Márton második lett Párizsban, a tanítványa pedig első

Fotó: VN/Kiss Márton

A Conservatoire épületében tartott eseményen több mint 300 zenész vett részt, közülük 86- an indultak a zongora versenyszámban.

A 8–17 évesek kategóriájának 3. csoportjában (14–17 évesek) Lakatos András kiemelt első díjat érdemelt, mert 100-ból 96 pontot ért el. Ez kategóriája második legmagasabb pontszáma volt, míg csoportjában ő bizonyult a legjobbnak. A 18–28 évesek között Lakatos András tanára, Kiss Márton indult. Ő a kétfordulós versenyen megosztott második díjat kapott az amerikai Andrew Yang mellett (ebben a kategóriában első díjat nem osztottak ki).

A 27 éves szombathelyi zongoraművész, Kiss Márton tíz év körüli volt, amikor 2001-ben és 2003-ban az ausztriai Prima La Musica zenei versenyen zongorakísérőként kiemelt első díjat szerzett, és egyidejűleg elnyerte a a legjobb zongoristának felajánlott különdíjat is. Majd azzal tűnt ki, hogy a Budapesten megrendezett Mozart Tehetségkutató Zongoraverseny első helyezettje lett, valamint a legjobb vidéki versenyzőnek járó különdíjat is neki ítélték.

A verseny után fellépett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Miskolcon a Bartók+Mozart fesztiválon, majd a szombathelyi Márton-napi ünnepségeken. Aztán a grazi Zeneművészeti Egyetemre ment, első profeszszora Ludmilla Satz volt. Az ifjú művész már most a pályája kezdetén sok elismerésben részesült, egyebek közt elnyerte 2009-ben a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor Művészeti díját, 2015-ben Vas megyei Ifjúsági Prima díjat kapott. 2017 februárjában befejezte mestertanulmányait a grazi Zeneművészeti Egyetemen.

Kiss Márton második lett Párizsban, a tanítványa pedig első Fotó: VN/Kiss Márton

Meghívták Palermóba, Tübingenbe, Párizsba, muzsikált Spanyolországban is. 2018 júniusában tanári diplomát szerzett, nyáron a Bad Ischlben megrendezett Lehár Fesztivál korrepetitora volt. 2018 október 23-án a Vas Megyei Közgyűlés Berzsenyi Dániel-díjat adományozott neki. Kiss Mártontól megtudtuk: Lakatos Andrást az elmúlt tanévben tanította, a fiú most felvételizett a stuttgarti egyetem ifjú tehetségek osztályába, ott folytatja a tanulmányait.

Egy utat jártunk, ő is a szombathelyi zeneiskola növendéke volt, aztán Grazba került ugyanahhoz a tanárhoz, akinél én is voltam, Ludmilla Satz orosz professzornőhöz – mesélte. A versenyről szólva elmondta, két fordulóban Liszt-, Chopin-, Beethoven-, Csajkovszkij- és Cziffra-darabokat adott elő, Lakatos Andrásnak egy forduló volt, ő Bachot és Lisztet játszott.

– Sokat készültünk erre a versenyre, igazából ez volt a tanév célja mindkettőnknek – fogalmazott a zongorista. Az előkelő helyezésekről pedig úgy nyilatkozott: – Az ember mindig úgy megy versenyre, hogy szeretne nyerni valamit, de az külön öröm, hogy mindkettőnknek sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában