Horváth Imre karnagyot hallgathatták a zenebarátok

2019.10.07. 16:00

Állathangok dúrban és mollban – Előadás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

„Állatok a zenében” címmel hirdette meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár „Ezt látni és hallani kell” komolyzenei sorozatának legutóbbi előadását, amely ismét sok zenebarátot csábított a bibliotékába, hogy meghallgassa a nagyszerű előadót, Horváth Imre karnagyot.

Tátrainé Kulcsár Irén

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte a zenét kedvelő közönséget; elmondta, hogy október első hete kiemelkedően fontos a könyvtárak életében: ilyenkor zajlik az országos könyvtári napok rendezvénysorozat, ahol könyvtári eszközeikkel, könyvtári környezetben, kis lépésekkel próbálnak hozzájárulni az éppen aktuális téma megismertetéséhez, megszerettetéséhez. A velünk élő természet témakörhöz kapcsolódik az „Állatok a zenében” című előadás is.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén
Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A zeneszerzők többsége szívesen elevenített meg műveiben különféle állathangokat, a reneszánsz és barokk zenékben sokszor találkozunk madárhangokkal és operák, szimfóniák kedvelt témája volt a viharária is – mondta el közönségének Horváth Imre. Videó-felvételről részletet mutatott Beethoven 6. Természet szimfóniájából, a közönség a Vihar tételt hallhatta, érzékelvén ember és állat kiszolgáltatottságát a természetnek.

Többféle feldolgozásban élvezhette a közönség az ismert és kedvelt Kakukk Jankó lengyel népdalt: énekelve, zongorán, trombitán, házi orgonán, sőt, még xilofonos feldolgozásban is, bizonyítván a zene sokszínűségét. Bámulatos, ahogy a King’s Singers együttestől énekhangon szólaltak meg az állatok, és egyedülálló élmény volt Cziffra György zongoraművész virtuóz előadásában Rimszkij-Korszakov „A dongó” című műve.

Az előadó még két videó-felvételből mutatott be részleteket a zenét szerető és értő közönségének:

Richard Wagner Walkürjéből „A walkürök lovaglását”, valamint egy részletet Igor Sztravinszkij éppen 100 esztendővel ezelőtt komponált Tűzmadár című szvitjéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában