775 éves a város

2019.10.24. 20:00

Körmend, most láss csodát!

Csodát és csodákat látni gyűltek össze a megjelentek a fogyatékosok nappali intézménye ellátottjainak gálaműsorán a Batthyány Örökségközpont Színháztermében csütörtök délután. A rendezvénnyel egyben megnyílt a 775 éves város ünnepségsorozata.

Markó Petra

Színpadon a rendezvény kiemelt vendége, a Baltazár Színház művészeti társulata

Fotó: Jámbori Tamás

A résztvevőket Szálkai Istvánné, a Szociális Szolgáltató és Információs Központ vezetője köszöntötte: – Tizenöt évvel ezelőtt, Bebes István, Körmend polgármestere és Viserálek Sándorné, az Unger László Idősek Otthonának ügyvezetője, a központ korábbi vezetője álmodtak egy nagyot, aminek köszönhetően a településen megvalósulhatott a fogyatékosok ellátása – kezdte gondolatait.

2004 óta a fogyatékosok nappali intézményének ellátottjai évről évre nagyon sok felkérést kapnak, hogy különböző kulturális és sportrendezvényeken fellépjenek. Ezekről mindig szép eredményekkel térnek haza, így méltán lehetünk büszkék rájuk, hiszen nemcsak az intézmény, hanem Körmend város hírnevét is öregbítik – tette hozzá. Szálkai Istvánné hangsúlyozta azt is: régi vágyuk vált valóra azzal, hogy egy gálán lehetőséget kaptak a tehetségek bemutatására.

Színpadon a rendezvény kiemelt vendége, a Baltazár Színház művészeti társulata
Fotó: Jámbori Tamás

– Nyissunk a világra, hiszen kiemelten fontos mindenkire odafigyelni – ezt már Bebes István, Körmend polgármestere emelte ki köszöntőjében. – A szociális területeken való közös munka mindenki számára plusztöltetet ad, az említett eredmények, a fejlődés látványa öröm, éppen ezért meg kell próbálni a világ dolgait úgy befolyásolni, hogy az emberek érezzék át annak a fontosságát, hogy milyen jó dolog közösen tenni annak érdekében, hogy a rászorultak, az ellátottak jól és fontosnak érezzék magukat a társadalomban.

 

Az eseményen különböző zenés, táncos produkciókat mutattak be a helyi közösség tagjai. A gála kiemelt vendége a budapesti Baltazár Színház művészeti társulata volt. Ők az országban egyedülálló módon, hivatásos formában foglalkoztatnak értelmi sérült színészeket. Darabjaik azonban mégsem a fogyatékosságot állítják középpontban, azt inkább teljesen természetesen kezelik. Ezt a látásmódot hozták el most Körmendre, és bebizonyították, hogy szociális, illetve egészségügyi körülményektől függetlenül mindenki egyformán fontos része a társadalomnak.

Körmend egyébként az idősek ellátásában és a hátrányos helyzetűek támogatásában is az élen jár, hiszen az elmúlt években jelentős forrásokat fordítottak a fejlesztésre az infrastuktúra és a szakmai háttér területén egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában