A legjobbak felléphetnek

2019.12.03. 14:00

A szombathelyi zeneiskola a szervezésben is jól teljesített

Sok remek eredmény, köztük helyi sikerek is születtek a rangos tehetségkutatón, a XVI. Országos Koncz János Hegedűversenyen, amelynek értékelésére Czenek Lászlót, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatóját kértük.

Merklin Tímea

Wunderlich Márton András kiemelt első helyezett lett

Fotó: VN/BP

A rendezvény országos verseny lévén nagyon népszerű, 27 iskolából 54 növendék mérettethette meg magát a döntőben. A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola AMI nyolc növendéke vett részt az előválogatón és hatan be is kerültek a verseny döntőjébe. Erre nagyon büszkék vagyunk – mondta az igazgató.

– Két növendékünk, Dragovics Alíz és Káldy Márton harmadik helyezést ért el a versenyen. Felkészítő tanáraik, Brandiszné Szép Emőke és Radványiné Novák Judit, valamint zongorakísérőik, Bejcziné Németh Tünde és Vlasitsné Kardos Éva különdíjban részesültek.

Az igazgató végigülte a háromnapos versenyt, minden fellépést meghallgatott. Amint mondta, a zsűrinek az első helyezetteknél nem volt gondja, nagyon egyértelmű volt a helyzet, de a második és harmadik helyezéseknél nehéz volt a besorolás, mert olyan sok jó produkció hangzott el. Beigazolódott az a várakozása, hogy a művészpalánták is képesek teljes értékű koncertélményt nyújtani, megállnák a helyüket „felnőtt” komolyzenei hangversenyen is.

Nem véletlen, hogy két növendéknek Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója fellépési lehetőséget ajánlott. A zsűri ezt a két koncertfellépési lehetőséget a kiemelt első helyezett Kelemen Gáspárnak (II. korcsoport) és Wunderlich Márton Andrásnak (V. korcsoport) ítélte oda. A díjakat magától a zenekar-igazgatótól vehették át.

Több mint kétszáz díjat, ajándéktárgyat osztottak ki a versenyzők és tanárok között. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nemzetközi hírű hegedűművészek tizenegy Fesztivál Akadémia bérletet ajánlottak fel ösztöndíjjal, amit Kelemen Barnabás adott át.

– Rácsodálkoztam, hogy mennyi tehetség, mennyi egyéniség van, minden művészpalánta egy kicsit másképp formálta meg az etűdöket és a kötelező darabokat – mondta az igazgató, aki először csöppent abba a helyzetbe, hogy élére álljon a szervezésnek, és otthont adjon egy országos versenynek. (Czenek László kürtművész a családjával 17,5 évig Izlandon élt, az utolsó 13 évben egy kinti zeneiskolát vezetett. 2014-ben tért haza, de először nem tudott elhelyezkedni „zeneközelben”, 2019 ősze óta vezeti az intézményt.) Szerencsére egy rutinos csapat volt a segítségére, valamennyi zeneiskolai tanárnak fontos volt, hogy a verseny lebonyolítását sikeresen kivitelezzék.

Wunderlich Márton András kiemelt első helyezett lett
Fotó: VN/BP

Versenyirodát is működtettek a rendezvény idején: ott fogadták a versenyzőket, a felkészítő tanárokat, a zongorakísérőket, ott lehetett kérni a kép- és hangfelvételt. A kommunikáció nemcsak a színpadon volt folyamatos, de a több helyen elhelyezett tévéken keresztül mindig mindenhol tájékozódhatott bárki a verseny helyzetéről. A pozitív visszacsatolások megerősítik: a szervezést illetően országos viszonylatban is a legjobbak között van a szombathelyi zeneiskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában