Mágnes és gravitáció a Torjay-képeken

2020.03.03. 07:00

Önvallomás a KMKK Móritz Galériájában

Torjay Valter festőművész Önvallomás című kötetének celli bemutatójához kiállítás is jár a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában: a bordó szalonban.

Vas Népe

Kettős hatás: Torjay Valter a Móritz Galériában Fotó: VN/GS

A tárlatnyitón köszöntőt mondott Hencz Kornél alpolgármester, a kiállítást Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta a népes közönség figyelmébe. Az albumot – amely több évtizednyi alkotói munkásság keresztmetszetét adja – Farkas Csaba, a kötetet gondozó szombathelyi Szülőföld Könyvkiadó vezetője mutatta be. Az eseményen közreműködtek az Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Kettős hatás: Torjay Valter a Móritz Galériában Fotó: VN/GS

Tóth Csaba festőművész méltatásában egyebek mellett kiemelte: Torjay Valter festészetének egyik lényegi vonása a „gravitáció” iránti elkötelezettség: az embert jellemzően saját szűkebb és állandó környezetében ábrázolja. Sőt: a környezet a Torjay-képeken voltaképpen mindig azonos magával az emberrel. Az ábrázolást pedig gyakran nosztalgia kíséri, az enteriőrök mindemellett az alkotó és a kézzel készült, régi bútorok szoros kapcsolatáról árulkodnak. De a Torjay-kép mindig több önmagánál – hangsúlyozta Tóth Csaba. A szimbolikus tartalom úgy működik, mint a mágnes: magához vonzza a tárlatlátogatót. A kiállítás április 3-áig tart nyitva a

KMKK-ban. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában