színház

2020.06.22. 07:00

Indul a bérletes előadások pótlása: Folytassa, Liliomfi!

A március 11-én bevezetett veszélyhelyzet megszűntével megnyithatják „közönségforgalmi tereiket” a kulturális intézmények. A Weöres Sándor Színház a héten megkezdi elmaradt bérletes előadásai pótlását. Amint arról beszámoltunk: a Krúdy Klub teraszán már fogadott nézőket a színház a kellő szociális távolság megtartásával.

Ölbei Lívia

A Liliomfi bűbájos meséje a magyar színjátszás hőskorából a Mohácsiak kezén karcos ódává változik: éljen a színház! Középen az egymás elől menekülő szerelmesek, Mariska és Lilomfi szerepében: Dunai Júlia és Lábodi Ádám Fotó: Benkő Sándor

Fotó: BENKO SANDOR

A karanténhelyzetben kanapészínházzal – a korábbi előadásokról készült felvételek megnyitásával az online térben – tartotta fönn az érdeklődést a Weöres Sándor Színház. Más kőszínházak is választották ezt az utat. És hogy a Weöres Sándor Színház közreadott előadásait nagy érdeklődés kísérte, talán azt is jelzi: most azok örülhettek különösen a lehetőségnek, akik a maga idejében nem láthatták Szombathelyen mondjuk a Makrancos Katát vagy a Hamletet. (Mert a kultúrához való hozzáféréshez a rohanó és mindenféle technikával ellátott világban is le kell győzni például a távolságokat. Van, aki nem tud akármikor Szombathelyre csak úgy „elugrani”. Leugrani.)

A közönség az igazi szövetséges

A karanténszabályok oldásával aztán teraszszínházi sorozatra invitálta közönségét a WS Színház. A (ma már Berlinben élő) kortárs iráni szerző, Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című „színdarabja” olyan kísérlet, amely a hagyományos színházi sémákat bontja meg. A szöveggel minden színész (a világ összes színésze) kizárólag egyszer találkozhat életében: ott, a színpadon, együtt a közönséggel. Aztán közösen meglátják, hogy mi lesz belőle. A WSSz sorozatában Nagy-Bakonyi Boglárka nyitotta a sort, aztán játékba hívta magát is, a közönséget is Alberti Zsófi, Nagy Cili, Szabó Róbert Endre, Horváth Ákos, Dunai Júlia – és a sorozat még nem ért véget. Egy feltétel van: aki színészként úgy véli, hogy egyszer majd megpróbálja, nem érdeklődhet, nem nézheti a kollégáit, nem olvashat utána. Alberti Zsófi azt mondja, számára rendkívül jó élményeket hozott a nyuszis este, hálás a nyitott, kíváncsi, játékos kedvű közönségnek. Jólesett az a felismerés is, hogy ebben a játékban a közönség volt az első számú szövetségese: nem megnyerni kellett, hanem együtt végigcsinálni az estét.

„Türelmesen s figyelmesen várjátok”

„Kedves közönség! hálásan köszöntünk…” Tóth Árpád Prológjának kezdősorával szólítja meg a WSSz nézőit – a bérleteseket – a veszélyhelyzet megszűntével Jordán Tamás.

A Tóth Árpád-vers így folytatódik: „…Hogy ide most szépen eljöttetek, / S türelmesen s figyelmesen várjátok, / Mi minden készül itt előttetek.”

A Liliomfi három elmaradt, őszi bérletes előadását június 24-én 19 órakor a Nagyszínpadon láthatják a Turay Ida-őszi bérletesek; valamint ide szólnak a március 26-ára átcserélt bérletek. Június 30-án 19 órakor a Garas Dezső-őszi bérletesek következnek – valamint az április 9-ére átcserélt bérletek tulajdonosai. Július elsején 19 órakor a Lukács Margit-őszi bérleteseké, valamint a március 18-ára átcserélt bérleteké lesz a nagyterem. A Liliomfi Mohácsi-átiratban és Mohácsi János rendezésében zeng karcos ódát a színházról.

A Liliomfi bűbájos meséje a magyar színjátszás hőskorából a Mohácsiak kezén karcos ódává változik: éljen a színház! Középen az egymás elől menekülő szerelmesek, Mariska és Lilomfi szerepében: Dunai Júlia és Lábodi Ádám Fotó: Benkő Sándor

Ádám almái, a vadonatúj előadás

Az Ádám almái próbafolyamata a veszélyhelyzet kezdetén indult, abbamaradt, aztán online, végül újra a színházban folytatódott. Június 26-án pedig itt az igazi premier: a Premier-bérleteseknek a Márkus Emília Teremben. Másnap este a Kabos Gyula-tavaszi bérletesek láthatják Czukor Balázs rendezését, amelynek tétje az, hogy mire megy a világban a jóság.

A maszk a színházban nem kötelező

Az előadásokra jegyek most nem vásárolhatók. A bérletesektől azt kérik, csak egészségesen menjenek színházba. A járványügyi veszélyhelyzet alatt a színház épületét fertőtlenítették; az előadások előtt/után a közönségtereket szintén fertőtlenítik. A nézőket kézfertőtlenítő várja az aulában. A nézőtéren a helyek elfoglalásában (kiválasztásában) a közönségszervezők segítenek. A maszk viselése a színházban csak javasolt, de nem kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában