A Körmendi Kastélyszínház Társulat

2020.09.02. 07:00

A második találkozó már hagyomány Körmenden

Szükséges és érdemes színházba járni még a mai felgyorsult világban is – mindenekelőtt ezt hangsúlyozta Belencsák István, Körmend alpolgármestere a hétvégi Rába-parti Színjátszó Fesztivál megnyitóján.

Markó Petra

Száll a kakukk fészkére, KASZT-előadásban

Fotó: Jámbori Tamás

Az alpolgármester egyúttal elismerését fejezte ki a Körmendi Kastélyszínház Társulatnak a tavaly hagyományteremtő szándékkal elindított programért és a legutóbbi Komlói Amatőr Színházi Találkozón megszerzett bronz minősítésért.

A folytatásban H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár igazgatója elevenítette fel a színjátszás hagyományát, a kezdeti szárnypróbálgatásokat. Körmenden, mint fogalmazott, annak idején a polgárosodással egy időben alakult ki ez a művészeti ág, s az elődök útját követve, a Körmendi Amatőr Színjátszó Társaság (KASZT) huszonöt évvel ezelőtt kezdte meg működését tizennyolc taggal. A csoport az éppen aktuális kor szelleméhez igazodva több névváltoztatáson is átesett az évek során. Körmendi Kastélyszínház Társulatként 10. évfordulója óta jegyzik.

Száll a kakukk fészkére, KASZT-előadásban
Fotó: Jámbori Tamás

A KASZT megszámlálhatatlanul sok darabot adott elő fennállása óta, a tagok időnként cserélődtek, de mindig volt, aki a távozók helyére lépett – hangsúlyozta H. Vörös Márta, majd hozzátette: ennek köszönhetően tudtak mindig megújulni, újabb és újabb kihívásoknak eleget tenni, fesztiválokon részt venni, azokról díjakat elhozni.

Mivel számos színjátszó fesztiválon jártak az évek alatt, bennük is megfogalmazódott, hogy náluk is legyen egy. Erre a város egyik nagy pályázati programja adta meg a lehetőséget.

Ennek köszönhető, hogy három napig a felhőtlen színjátszásé, a kacagtató humoré és a mélyen elgondolkodtató daraboké, előadásoké volt a főszerep most Körmenden, a Batthyány-kastély udvarán és a színházteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában