Videókat várnak

2021.04.15. 07:00

Nagy Gáspár-ünnep lesz az idén is Vasváron

Az idén is rendhagyó módon szervezik meg A költő hazatér találkozót – a járványhelyzetre tekintettel. Az online térben várják mindazokat, akik Nagy Gáspár Kossuth-díjas vasi költő születése napjához közeledve szívesen mondanak verset vagy prózát, de kontaktprogram is lesz: szabadtéren.

Merklin Tímea

20200926 Nagytilaj Padavató Nagy Gáspár költő Bérbaltavár és Nagytilaj között elültetett fáinál. Vas Népe Unger Tamás (UT)

Fotó: Unger Tamás

Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója, A költő hazatér találkozók főszervezője azzal szólítja meg Vas megyét – és levélben erre kérte az intézményigazgatókat, a közösségi csoportok vezetőit is –, hogy népszerűsítsék a vers- és prózamondó programot.

Ezúttal videófelvételen lehet beküldeni az elmondott műveket. Maximum három felvétel készíthető, amelyek időtartamban összesen nem haladhatják meg a kilenc percet. A szervező kérése, hogy a szereplő ugyanúgy öltözzön fel kívül és belül ünneplőbe, ahogy ezt eddig élőben tette a korábbi találkozókra jellemzően, és a Nagy Gáspár-ünnephez méltó módon, szép ruhában, jól öltözötten készüljenek el a felvételek. Nagy Gáspár-­művet most nem kötelező bemutatni, de természetesen ajánlják. A felvételeket április 28-án délig fogadja a művelődési ház.

Gergye Rezső – a majdani aktuális járványhelyzetet figyelembe véve – a személyes találkozás lehetőségét is fenntartja. A terve szerint május 1-jén 10 órakor lesz kontaktprogram a Nagy Gáspár Kulturális Központban – vagy mellette. Akik eljönnek, eljöhetnek, el tudnak jönni (függetlenül attól, hogy beküldtek-e a műveket felvételen), itt hallgatják meg a produkciókat. Hangerősítés lesz, az öltözködésben is úgy érdemes készülni melegebb ruhákkal, hogy esetleges rosszabb idő se szegje a résztvevők kedvét. A találkozó számára természetesen biztonságos és higiénikus körülményeket teremtenek, szabály a távolságtartás, kötelező a maszkhasználat, fertőtlenítési lehetőség lesz több helyen. Akik nem jönnek el személyesen, azokat is megnézik és meghallgatják a nagy kivetítőn. Így összekapcsolódik az online tér a „való világgal” a szó nemes értelmében.

Fotó: Unger Tamás

Gergye Rezsőtől azt is megtudtuk: a személyes részvételt április 29-én délig feltétlenül előre kell jelezni, mert ebéddel kínálják azokat, akik eljönnek. (Az étkezés közben is ügyelnek arra, hogy a jár­ványügyi szabályok betartása ne csorbuljon.)

A költő hazatér találkozó résztvevői Nagytilajba és Bérbaltavárra is ellátogatnak, ahogy ez szokás ezeken a rendezvényeken.

Ahol a tervek szerint biztosan lesz kontaktprogram, leg­alább szűk körben megemlékezés: Nagytilaj és Bérbaltavár határában, ahol fákat ültettek Nagy Gáspár tiszteletére, és faragott padokat is elhelyeztek, hogy megpihenhessen, aki arra jár. A további részletekről április 29-én délután fognak egyeztetni mindazokkal, akik személyesen is szeretnének ott lenni az eseményen.

Kiemelt képünkön: Gergye Rezső, a Vasvári Kulturális Központ igazgatója Nagytilaj és Bérbaltavár határában, a padavatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában