Színházi nevelési előadások

2021.09.29. 07:00

Szólít a szörny, aztán feldolgozó foglalkozás – Ifjúsági színházi napok a WSSZ-ben

A WS Színház drámapedagógiai műhelye, a JátsszMa teljes vértezetben pattant ki mindenekelőtt Németh Gyöngyi fejéből. Nincsenek kezdeti óvatos lépések, teljes gőz van: most éppen újabb ifjúsági bemutató készül, párhuzamosan a közeledő ifjúsági színházi napokkal.

Ölbei Lívia

20210607 Szombathely Az evangélikusok közösségi terme adott helyet a Reményik Suliszínház bemutatójának. A Massza Kalapos Éva azonos című regénye alapján készült. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A színházi nevelési előadások a koncentrált problémafelvetésről és a látottak megemésztését katalizáló, képzett drámapedagógus által vezetett feldolgozó foglalkozásról ismerszenek meg. Az élmény valódi és színházi, amely esélyt teremt a fiataloknak önmaguk és a világ mélyebb megértésére. A WSSZ- ben október 7-étől 15-éig tartó ifjúsági színházi napok (amelynek van már előzménye az Akacs Mihály utca 7.-ben) kínálata célba veszi az összes korosztályt: az elsős kisiskolásoktól a végzős középiskolásokig.

A Szólít a szörny (8–12. évfolyam) bemutató lesz, hazai pályán – arról, hogy ami nincs, nem veszett el –; a WSSZ és a Mesebolt Bábszínház koprodukciójában, Vidovszky György átiratában és rendezésében – aki az utóbbi években az ifjúsági színház mesterévé nőtte ki magát. Az ajándék (3–4. évfolyam) a WSSZ felkérésére íródott, szerzője Lipták Ildikó, főhőse a 11 éves Tibi, aki a helyét keresi a világban. Az előadás már készen van, de a pandémia megakadályozta a korábbi bemutatót, úgyhogy: még egy premier! A budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ két előadással jön: a Fogság (1–2. évfolyam) a hatalom témakörében vizsgálódik A császár új ruhája meseátirata alapján, a Sehol (7–9. évfolyam) három fiatal története, komoly döntéshelyzettel. A Reményik Suliszínház a Massza (9–12. évfolyam) című előadását hozza, amely Kalapos Éva azonos című regényéből készült, Németh Gyöngyi és Grünwald Dávid rendezte a darabot. A téma az iskolai zaklatás.

A Massza az idén, a III. Országos Diákszínházi Fesztiválon arany minősítést kapott. Katona Márk egyéni teljesítmé­nyéért részesült elismerésben, a különdíjat pedig a témaválasztás aktualitásáért ítélte meg a rangos szakmai zsűri.

El ne felejtsük: ezek az ifjúsági előadások a felnőtteknek is bátran ajánlhatók.

Kiemelt képünkön: Reményik Suliszínház: Massza. A téma az iskolai – internetes – zaklatás. Középen a színészdíjas Katona Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában