Megemlékezés

2021.10.26. 07:00

Fegyverek és virágok: megtörtént az ünnep Celldömölkön

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében érintette meg mélyen a közönséget a Fegyverek és virágok című verses-zenés emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, Pesti Arnold, Rozmán Kristóf és dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó rendezésében.

Ölbei Lívia

Október 23, ünnepség,, 20211022, ut, Celldömölk, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az ünnep lényegéhez tartozik az ismétlődés és az örök jelen. A tét mindig az, hogy tényleg jelenné válik-e, vagyis megtörténik-e az ünnep. Anno a falusi betlehemesek belülről tudták, miről van szó. A 2000 éves történet minden karácsonykor újra megtörténik, generációk adják tovább. Ahogy március 15-e és október 23-a eseményei is kanonizálódtak – és elevenné válhatnak újra meg újra.

A celldömölki általános iskolásoknak, gimnazistáknak és tanáraiknak – együtt léptek színre – október 23-a alkalmából sikerült átélhetővé tenni az ünnepet. Akik anno a Fegyverek és virágok „ősbemutatóján” gyerekként vettek részt, most esetleg tanárként-rendezőként-szereplőként tértek vissza. Így lehet eleven a hagyomány, így válhat sajáttá a történet. Mindig ugyanaz, mindig más.

Kiemelt képünkön: Együtt a KMKK színpadán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában