Mesebeli kezdés

2021.10.15. 07:00

Felpörög az évad a Weöres Sándor Színházban

Három bérleten kívüli és egy nagyszínpadi bemutató már megvolt, ma este pedig a Márkus Emília Teremben is megtartják az évad első bérletes premierjét: Árad a gazság – sűrű és költői felnőttmese, amelynek tétje az önazonosság.

Ölbei Lívia

Weöres Sándor Színház – Árad a gazság fotóspróbája 20211012 Szombathely fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe

Fotó: Benkő Sándor

A Weöres Sándor Színházban ezekben a hetekben egymást érik a bemutatók. A stúdiószínpadon bérleten kívül elindult a Pornó-széria: Visky András költői dokumentum­játékából Csonka Szilvia készített előadást: „Ne lopj! Életet, szabadságot, jövőt!”

Ugyancsak a stúdiószínpadon láthatta-láthatja a közönség a Szólít a szörny című előadást, amely a Mesebolt Bábszínház és a WSSZ koprodukciójában készült, Vidovszky György regényátiratában és rendezésében. Ezzel a bemutatóval kezdődött meg a ma véget érő ifjúsági hét a színházban, a JátsszMa Műhely szervezésében. A Szólít a szörny felnőttpremierjének közönsége a végén – a szorító, telített csönd után – nem győzte tapssal megköszönni az élményt, levezetni a katartikus feszültséget. A Mesebolt régóta mindent megtesz azért, hogy bizonyítsa: a bábszínház nem életkor kérdése. (A Pornó-­előadásban is játszik báb, Kovács Géza instruálta Csonka Szilviát.) A Szólít a szörny ráadásul ismét tabuhoz nyúl – a lehető legnagyobb érzékenységgel. Az édesanyját elveszítő fiú szerepében a WSSZ fiatal színésze, Major Erik mozgatja a bábot (amely/aki Mátravölgyi Ákos tervezése), finoman vezetve a nézőt a reflexió-­önreflexió útvesztőiből: ki a fényre. Major Erik (Equus, A játszma vége) nagy nyeresége a szombathelyi színháznak. A tavaszi szezonban ő lesz Trepljov Csehov Sirályában – de ne szaladjunk ennyire előre. Mert közben volt egy színházi nevelési koprodukciós premier is: Az ajándék című darabot (kisiskolások problémáival) a WSSZ felkérésére írta Lipták Ildikó, az évad elejére megszületett az előadás is.

Szólít a szörny. Conor: Major Erik Fotó: Benkő Sándor

A nagyszínpadi bérletes bemutatók sorát az I love you című musical nyitotta, Harangi Mária rendezésében. Igényes legyen, és népszerű – ez volt a cél, amely, úgy tűnik, teljesül: a történet két nő (Nagy Cili, Nagy-Bakonyi Boglárka) és két férfi (Antal D. Csaba, Hajdu Péter István) közreműködésével a szerelem ezer változatát villantja föl: bravúr­teljesítmény.

Ma este pedig a mobil nézőterű Márkus Emília Terem is megtelik nézőkkel (ott nyílik meg a terem, ahol nem is számítunk rá): a 20. századi francia szerző, Jacques Audiberti Árad a gazság című különös színművéből (komédiájából) Kiss Csaba rendezett előadást. A színen Mari Dorottya e. h., Sipos László Márk e. h., Jámbor Nándor, Némedi Árpád, Bálint Éva, Orosz Róbert, Kelemen Zoltán, Balogh János. A mesebeli kezdés után – Alarica hercegnő férjhez menni készül – hamar elbizonytalanodunk: Akkor most ki az igazi herceg? Ki mit akar valójában? Mi az a valóság? Hol kezdődik a színház?

Kiemelt képünkön: Árad a gazság. Sipos László Márk és Mari Dorottya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában