Egy szép barátság

2022.05.10. 19:00

A meseboltos cica Kőszegen is hazatalál - Koprodukciós bemutató és várszínházi fesztivál - fotók

Nemcsak a legújabb koprodukciós előadásból láthattunk részleteket a premier előtt, hanem az első várszínházi fesztivál gyerekprogramjából is ízelítőt kaptunk kedden Szombathelyen, a meseboltos sajtótájékoztatón.

Ölbei Lívia

Pócza Zoltán, Kovács Géza, Veres András és Gelencsér Ildikó a koprodukciós sajtótájékoztatón a Mesebolt Bábszínházban

Forrás: Unger Tamás

A cica, aki haza akart menni című Jill Tomlinson-mesét Veres András alkalmazta bábszínpadra, ő a rendező is. Négyéves kortól ajánlja a Mesebolt Bábszínház – és koprodukciós partnere, a Kőszegi Várszínház. A gyerekek számára ismerős, átélhető – és feloldást kívánó – helyzetből indítja a történetet: Szuzi cica eltéved, és miközben mindenáron haza akar jutni, sok új élményben lesz része.

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház között több mint tíz éve kezdődött az a – amint a két intézmény vezetői egybehangzóan megfogalmazzák – gyümölcsöző, mindkét fél számára előnyös, hangsúlyosan értékteremtő szakmai barátság, amely olyan előadások  létrehozását tette lehetővé, mint a felnőtteknek ajánlott Akárki, a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése, a József és testvérei, A boldog herceg. Partner volt a várszínház olyan gyerekelőadások megvalósításában is, mint a Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) vagy a tabutörő Lili és a bátorság, amely az abúzust tematizálja. 

Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház, illetve Pócza Zol­tán, a Kőszegi Várszínház igazgatója beszámolt arról is, hogy a régi jó együttműködés a tizenegyedik koprodukciós bemutatón túl az idei nyári szezonban „szintet lép”. A 40. születésnapját ünneplő várszínház a saját bemutatók és a vendégjátékok gazdag kínálata mellett tíznapos fesztivált szervez az alkalomra. Lesz zenei udvar, kamaraszínházi udvar – Kőszegen, magában a Jurisics-várban is lehet válogatni a szebbnél szebb helyszínek között –, lesz gyerekszínházi udvar is, ez utóbbi a Zwingerben (Öregtorony), bekapcsolva a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetét is a történetbe. A gyerekszínházi programról a sajtótájékoztatón Gelencsér Ildikó, a várszínház művészeti vezetője beszélt. 

Mindenekelőtt hangsúlyozta: ha van egy jól működő intézmény – és a Mesebolt Bábszínház ilyen –, akkor azzal érdemes együttműködni. Ezért aztán a szombathelyi bábszínházra – mint házigazdára – alapozzák a jubileumi fesztivál gyerekkínálatát, nemcsak az előadások jelentős részét, hanem a műszaki hátteret tekintve is. Sőt: a fesztivált illetően is hosszabb távra terveznek. – Manapság az első kérdés többnyire az, hogy „mi az attrakció”. 

Ebben a programban az az attrakció, hogy nincs attrakció – mondta Gelencsér Ildikó, arra utalva, hogy a tartalmas együttlétre apelláltak, amikor a gyermekszínházi udvar programját ös - szeállították. Lesz diavetítés színészekkel, lesz felhővadászat, előadások kisebbeknek és nagyobbaknak, kézműves-­ foglalkozások. A Mesebolt Fóka­szív című előadását például 21 óra kezdéssel ajánlják a közönség figyelmébe – „Fókaszív zseblámpával” –, megteremtve azt a sejtelmes, tengermélyi közeget, ahol az ökotudatos varázslat játszódik. A jubileumi kőszegi fesztivál július 14-én kezdődik, A cica, aki haza akart menni című koprodukciós előadás bemutatójára azonban már csak néhány napot kell várni. Szombathelyen, a Mesebolt 125-ös termében – hamarosan Lázár Ervin-terem – május 15-én, vasárnap; a várszínházban 16-án és 17-én, hétfőn és kedden (Kőszegen összesen négy alkalommal) kísérheti figyelemmel a közönség a francia kiscica angliai kalandjait.

 Jill Tomlinsont Veres András rendező „vezette be” a Meseboltba. Pim, a földimalac – aki semmiben sem volt biztos – történetét szintén ő írta át bábszínpadra, rendezőként Bartal Kiss Rita a Pim-előadást (amelyet nemrég felújítottak). A cicatörténet rendezője Veres András, Bartal Kiss Rita most tervezőként csatlakozott a társulathoz, színes és kompakt világot teremtve a cicának – meg a két színésznek, Gyurkovics Zsófiának és Lukács Gábornak. Jó tudni, hogy Szuzi Szombathelyen és Kőszegen is otthon van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában