Köz-Játék Fesztivál

2022.07.15. 19:12

Pukk mindent a helyére tesz: a születésnapi álom folytatódik a Kőszegi Várszínházban

Alig fértünk el csütörtökön este a Jurisics-vár külső udvarán, a 40 éves Kőszegi Várszínház ünnepi Szentivánéji álom-premierjére várva. A belső udvaron, a páhollyal is felszerelt nézőtéren aztán mindenki megtalálta a helyét, és este 11 után nagy tapssal konstatáltuk, hogy – Takács Katalin – végleg tényleg mindent megold.

Ölbei Lívia

A Szentivánéji álom társulata

Forrás: Kőszegi Várszínház/Büki László

Az előadás előtt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke oklevéllel köszöntötte a 40. születésnapját ünneplő várszínházat. Básthy Béla, Kőszeg polgármestere pedig nemcsak a heroikus várszínházi történetet idézte föl dióhéjban – „egy pillanatra képzeljük el, hogy minden fordítva van: itt a nézőtér, ott a színpad” –,  hanem megnyitotta a jubileumi Köz-Játék Színházi Fesztivált is, amely különboző kőszegi helyszíneken gyerekprogrammal, koncertekkel és kamaraelőadásokkal várja a közönséget. 

Július 17-én, vasárnap 19 órakor – a várszínház első premierjének 40. évfordulóján, az első ősbemutató tiszteletére – újra elhangzik Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című Páskándi Géza-dráma is, a kőszegi ostrom dilemmáit távlatosan fölmutató történelmi színjáték felolvasószínházi előadásában Őze Áron lesz Jurisics Miklós.  

Pukk és Oberon: Takács Katalin és Bányai Kelemen Barna
Forrás: Kőszegi Várszínház/Büki László

De ha Básthy Béla polgármester  arra kért minket, hogy képzeljük el: minden fordítva van, a Szentivánéji álom-premier is hozzátette ehhez a magáét. Shakespeare vígjátéka pont arra a furcsa, álomszerű érzésre apellál, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy – ki tudja, miért – minden fordítva van. Hogy a konszolidált hétköznapok között van egy-egy éjszaka, amikor manók és tündérek – sőt a tündérkirály és a tündérkirálynő – veszik át az irányítást. Dehogy ők: Pukk, Oberon jobb és bal keze, akinek kezében a karmesteri pálca tűzpiros virág.

Takács Katalin Pukk szerepében elegánsan, játékosan és gyönyörűen vezényli végig az előadást, amelyben az ifjú szerelmesek addig bukdácsolnak, addig kergetőznek, míg végül ki-ki meg nem találja a párját. Obern és Titánia is visszaszáll a földre: átvedlik athéni királyi párrá. És persze közbe-közbeszól Tompor Miklós: Hegedűs D. Géza – a „tanár úr” – nemcsak az esküvői színjátékra készülő bumfordi mesteremberek között venné át minduntalan az irányítást, hanem megkapta a várszínházi rendező státuszát is.

A mesteremberek színházat csinálnak
Forrás: Kőszegi Várszínház/Büki László

A hosszú csütörtök esti taps után szentjánosbogarak vonulnak az éjszakában: autók Szombathely felé. Fölöttünk valószínűtlenül kerek a hold. Pénteken és szombaton este is lesz Szentivánéji álom-előadás a kőszegi nagyszínpadon, aztán még háromszor: 21-én, 22-én és 23-án. A Szentivánéji álom akkor álomszerű emlékké válik, az ünnepi várszínházi szezon folytatódik tovább. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában