Múltidéző

2022.10.22. 13:00

Szíven lőtték - Újabb ismeretek az 1956-os forradalom Vas megyei eseményeiről

Az 1956-os magyar forradalom évfordulói évről évre lehetőséget adnak az események felidézésére, és ahogy múlnak az évtizedek, teljesedik a kép. Joggal hihetnénk, hogy a hősi 12 nap történései már alaposan fel vannak tárva, és nem maradt a forradalomnak egyetlen perce sem, amit meg ne ismerhetnénk.

Feiszt György

Sárvár, Laktanya utca

 Ez azonban sajnos nincs így. Úgy tűnik, hogy az agyonhallgatás és hazudozás korszakát nem tudta semlegesíteni a rendszerváltozás óta eltelt három évtized sem. Így van ez Sárváron is, ahol a Nemzetőrség megalakítását 1956. október 29-én Mezőfi Géza rendőrhadnagy kezdeményezte. Vezetőjének Szemerédi Róbert ügyvédet választották. A Nemzeti Bizottságban vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy felsőbb utasítás nélkül megtörténhet-e a magánkézben lévő fegyverek összegyűjtése és a kompromittálódott személyek letartóztatása? A felfegyverzett nemzetőrök viszont nyomban megkezdték az ávósok őrizetbe vételét. 

Ezt követően egy Sebestyén nevű rendőrhadnagyot lőtt sérüléssel kellett kórházba szállítani. Az esetet a Sárvári Városi Nemzeti Bizottság soron kívül tárgyalta. A vizsgálat szerint a vadászfegyverét használni akaró illetőt dulakodás közben érte lövés. A Nemzeti Bizottság figyelmeztette Szemerédit, hogy az esetért őt terheli a felelősség, és nyomatékosan felszólította, hogy vessen véget az utasítások nélküli letartóztatásoknak, egyúttal olyan határozatot hozott, hogy „fegyvert adni csak ismert és megbízható emberek kezébe lehet”. Az államvédelmisek megyében történő őrizetbe vételére a megyei ügyészség október 31-i utasítása alapján a honvédség megyei nemzeti bizottságban helyet foglaló képviselője adott parancsot. 

Ezen a napon a Nagy Imre-kormány az egész országra kiterjedően este 10 és reggel 6 óra között kijárási tilalmat rendelt el. Ennek betartását a településeken megalakított nemzetőrség tagjai járőrszolgálat teljesítésével ellenőrizték. Fórizs László 22 éves, sárvári születésű lakatosmester a Sárvár városi nemzetőrség tagjaként október 31-én volt szolgálatban. Családját a hajnali órákban arról értesítették, hogy a férfit az éjszaka folyamán a Laktanya utcában élettelenül találták meg. Halálát szívlövés okozta.

 Szinte hihetetlen, de a nemzetőr meggyilkolása az 1956-os sárvári eseményeket tárgyaló eddig készült feldolgozások egyikében sem szerepel, holott Vas megyében 1956. október 23-tól a november 4-e hajnalban bekövetkezett szovjet intervencióig a horvátlövői incidenst leszámítva nem volt más fegyverhasználatból eredő haláleset! A családtagok elmondása szerint a rendőrség a tettest nem találta meg. A hozzátartozók hivatalos értesítést a vizsgálatról nem kaptak. A temetésre egy hét várakozást követően, szóbeli engedély alapján került sor. Fórizs László sírja a sárvári köztemetőben található, halálának helyszínén, az autóbusz-állomás közelébe, ma társasházak állnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában