Széles volt a repertoár

2022.11.05. 13:59

Teltház fogadta Gryllus Vilmost a sárvári Zene Házában - fotók

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a sárvári Zene Háza termében, ahol Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes alapítója adott gyerekkoncertet szombat délelőtt.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Szendi Péter

Több tucatnyi gyerek, no meg szüleik is örömmel hallgatták Gryllus Vilmost, aki mintegy ötévtizedes előadóművészi karrierjének köszönhetően széles repertoárból meríthetett sárvári koncertjén is.

A rendezvény ötletgazdája, dr. Tóth Eszter kérdésünkre elmondta, áprilisban született meg kislánya, és miután kiskorában ő maga is sok gyerekprogramon vehetett részt – édesapja a sárvári művelődési házban dolgozott –, fontosnak érzi, hogy ezt a hagyományt továbbvigye. - Olyan gyerekkort szeretnék adni a kislányunknak, mint amilyen nekünk volt, hogy a jó élmények által erős kötődése alakulhasson ki szülővárosához. Így, ha nagyobb lesz, a szíve, ugyanúgy, mint engem, mindig visszahúzza Sárvárhoz – fogalmazott dr. Tóth Eszter. A kétszeres Kossuth-díjas zenész műsora kétségtelenül megmozgatta a helyi közönséget: megtelt a Zene Háza terme a koncertre.

Gryllus Vilmos, akinek dalain már több generáció nevelkedett fel, érdeklődésünkre, mi motiválja mindmáig, úgy válaszolt: - Ennél jobb dolog nincsen. Majd hozzátette: - Természetesen tudom, hogy ez sokak számára fontos, de a lelki egyensúlyom miatt is csinálom. A Covid-járvány alatt volt egy kényszerszünet, amikor hiányzott a közönség, nemcsak a gyerekek, a felnőttek is, hiszen számukra is van előadásom. - Majd beszélt arról is: - Jó lenne, ha Kodály Zoltán gyereknevelési koncepciója a zene eszközével érvényesülne, mint ahogy az én gyerekkoromban az elkezdődött, s aztán sajnos megállt. Vannak ugyan zenei általános iskolák, de én azt se tartanám túlzásnak, ha minden iskola így működne. A zenei általános iskola nem zenészeket képez, hanem lelkiekben gazdag embereket, akik jobban odafigyelnek embertársaikra, jobban megállják helyüket az életben és mindenféle jó dolgot köszönhetnek annak, hogy gyerekkorukban megismerkedtek a zenével – összegzett Gryllus Vilmos. Az előadóművész máig tartó sikerét jól mutatja: a pár hónapos csecsemőtől az iskoláskorúakig sok gyermeket elhoztak szüleik a szombat délelőtti családi programra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában