Könyvbemutató

2022.11.17. 15:00

Ünnepnap Kissomlyón - utat és útjelző táblákat adtak át és bemutatták a Kissomlyó árnyalatai című könyvet - fotók

Nagy nap volt csütörtökön a településen: átadták a temető felé vezető felújított útszakaszt, felavatták az elkészült orientációs, valamint útjelző táblákat és bemutatták azt a könyvet is, amelyben a kissomlyóiak idézik fel a falu történetét saját módon, személyes élményekkel, emlékekkel kiegészítve.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

angsúlyozta, hogy minden fejlesztés sokat jelent a település lakóinak. A temető felé vezető 146 méteres felújított útszakasz kapcsán így fogalmazott: -Ez az út a jövőt szimbolizálja. Azt, hogy semmi sem lehetetlen. Emlékszem egy beszélgetésre pár évvel ezelőttről, amikor egy sikertelen pályázat után azt a tanácsot kaptam V. Németh Zsolt képviselő úrtól, hogy ne legyünk türelmetlenek, ne csak egy évre tervezzünk, hanem az egész ciklusra. 

- A legfontosabb, hogy priorizáljuk a terveinket és ne veszítsük el a lendületünket -mondta a polgármester, majd azt is hozzátette, hogy lépésről-lépésre építik a falu jövőjét, úgy, hogy megőrzik a múltat a jelenben. - A faluról sokat elárul, hogyan bánik a halottaival. Hogy ezt méltó módon tudjuk megtenni, felújítottuk a sírkerthez vezető utat a Belügyminisztérium 20 millió forintos támogatásából. Az önkormányzat 4 millió forint önrészt tett a beruházáshoz. A beruházás óta számtalan visszajelzést kaptunk képviselőtársaimmal együtt, az itt élők nagy örömmel jelezték, hogy mennyire hasznosnak és jónak találják a beruházást - mondta Gulyás Zsanett.

. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy Kissomlyón a múlttal való törődés nem a múltba révedést jelent, hanem a jövő megalapozását. -Az útfelújítás nem egy infrastrukturális beruházás a sok közül, hanem a legfontosabb, hiszen mindenkit érint - emelte ki a képviselő, majd arra is kitért, hogy nagyon nehéz időszakot élünk, most az a legfontosabb, hogy mindenki melegedjen télen és ki tudja fizetni a rezsiszámláját, a kormány erre fordítja az ország erőforrásainak legnagyobb részét.

Minden nehézség ellenére a képviselő újabb tervek megfogalmazására buzdította a Kissomlyó vezetőit és lakosait, mert remélhetőleg hamarosan az Európai Uniós források is rendelkezésre állnak. Az átadó ünnepség végén Kendeh-Kirchknopf László evangélikus lelkész áldotta meg a beruházást.  Ezután az orientációs és útjelző táblák átadására került sor, amelyek Horváth Győző kissomlyói fafaragó művész munkái. Zárásként bemutatták a Kissomlyó árnyalatai című könyvet, amely nagy gonddal készített, egyedi kiadvány. A 260 oldalas könyv írói Kostyák Borbála és Varga Ferenc voltak, a fotókat Zergi Borbála készítette, a grafikákat pedig Kovács Dorottya. Ők is mind a településen éltek, élnek. A táblák és a könyv az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatának 3 millió forintos támogatásából, valamint az önkormányzat által biztosított 400 ezer forintos önerőből készültek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában