Tizenkilencedik alkalommal

2022.12.10. 21:20

Angyalok és pásztorok a 19. Gencsapáti Nemzetközi Betlehemes Találkozón - fotók, videó

Tizenkilencedik alkalommal rendeztek Nemzetközi Betlehemes Találkozót a településen. A szombat esti gálán hagyományőrző közösségek mutatkoztak be a Szent Jakab-plébániatemplomban a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára is felkerült élő hagyománnyal.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A 17. század második feléből maradt ránk a Kisjézus születésének körülményeit felelevenítő többszereplős dramatikus játék, a betlehemjárás szokása, Gencsapátiban a 19. század óta van jelen. A Kárpát-medence magyarlakta településeiről, a Felvidékről, Erdélyből, a Rábaközből és Vas megyéből is érkeztek a gálára néptáncegyüttesek, betlehemes csoportok, népdalkör, hogy megmutassák, a különböző vidékeken milyen formában maradt meg a szokás.

Pár perccel a 17 órai kezdés előtt a Mennyből az angyalt közösen énekelve indultak a művelődési ház elől a csoportok – csordultig telt velük az Isten háza. Felhangzott még a Fel nagy örömre karácsonyi ének, aztán Vasi Népdalstúdió Csicsergő, Boróka és Félnótás együttesei kezdték az előadások sorát adventi és karácsonyi népdalokkal, népénekekkel és újévköszöntővel, és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes betlehemezése zárta az ünnepet. Utóbbi a művelődési házzal és a Kezdőkör Egyesülettel karöltve volt a találkozó gazdája. Rajtuk kívül 12 csoport, köztük sok visszatérő köszöntötte a közeledő karácsonyt a templomtérben. Mások mellett eljött az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület Vitnyédről, ahol generációk adják át egymásnak a hagyományt – ezt láthattuk a Bölcsőcske gyerekjáték csoport előadásában. Itt voltak betlehemes játékukkal a Felvidékről a Bódvavendégi hagyományőrzők, a Béke-Sárosfai Cimbora Daloskör, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület, a zanati betlehemesek, Erdélyből a Györgyfalvi Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A Kapuvár Néptáncegyüttes és a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola közösségét a Tilámli csoport képviselte: városuk máig élő népszokását, a szentcsalád-járást mutatták be.

Bodorkós Ferenc polgármester megköszönte Varga Albinnak, a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatójának, hogy országos hírű rendezvényt csinált a faluban, majd a szereplőkhöz szólt. – Itt ma sok a pásztor, akik ajándékot visznek a Kisjézusnak. Kedves pásztorok! Ne csak ajándékot vigyetek, hanem kérjetek is a betlehemi Kisjézustól. Kérjetek békét az országnak, Európának, a világnak – fogalmazott.

A gálán kihirdették a karácsonyi rajz-és jelképkészítő verseny eredményét. A téren felállított sátorban süteménnyel, pogácsával, forralt borral és teával várták a vendégeket. Aki lemaradt a szombati alkalomról, az vasárnap15 órától a büki regös találkozón nézheti meg a csoportok előadásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában