Bemutató

2022.12.06. 10:27

Fehér gyász: könyv a Nagy Háború erdész, erdőkerülő, vadász és vadőr áldozatairól

Fehér gyász – erdész- és vadászsorsok a történelmi Magyarország alkonyán címmel hiánypótló kötetet mutattak be a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél. A korabeli képes levelezőlapokkal illusztrált könyv főszerkesztője a körmendi Kertész Sándor volt.

Tóth Judit

Kertész Sándor főszerkesztő a kötettel

Fotó: © Unger Tamás

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv a Nagy Háború erdész, erdőkerülő, vadász, vadőr áldozatainak állít emléket, a Trianont megelőző és követő időszak emberi sorsait örökíti meg korabeli jeles - Bársony István, Avarffy Elek, vitéz Kozáry Ferenc - és kevésbé ismert szerzők írásaival.

A kötetbemutató résztvevőit elsőként Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. 

- Trianon tragédiája máig feldolgozhatatlan, hiszen országunk, népünk nagy részét és természeti kincseinket vették el tőlünk. Az I. világháború és az azt lezáró trianoni döntés alapjaiban rengette meg a magyar erdőgazdálkodást, hiszen Mária Terézia 1735-ben Selmecbányán alakította ki a bányászati, erdészeti akadémiát, amely 1919-ben politikai okok miatt nagyon rövid idő alatt kényszerült Sopronba költözni - mondta a vezérigazgató, aki azt is hozzátette, hogy a Vas megye állami erdőit kezelő erdőgazdaság örömmel adott helyszínt a szakma önfeláldozó hőseinek emléket álló kötet bemutatójának.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a rendezvényt azzal, hogy olvasásra ajánlja a terjedelmében és tartalmában is monumentális, különleges képekkel, azaz képes levelezőlapokkal illusztrált könyvet, amelyben a szerkesztők kordokumentumokat gyűjtöttek össze.

A Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban több mint 2500 háborús képeslap található, ezek a kapcsolattartás és a propaganda fontos eszközei voltak. Az intézmény főmuzeológusa, Takács Zoltán Bálint elmondta, hogy az I. Világháború alatt az Osztrák-Magyar Monarchia postásai naponta 900 ezer képeslapot mozgattak meg, ezek a fronton lévők és az otthon maradottak számára is a reményt hordozták. Elmondta, a Fehér gyász című könyv fontos üzenete: Egyetlen tárgyalóteremben se feledkezzenek meg arról a döntéshozók, hogy nem országok, hanem mindannyiunk, a kisemberek sorsáról döntenek.

Farkas Csaba, a kiadó vezetője, Gellér Tibor irodalmi szerkesztő és Kertész Sándor főszerkesztő a kötet elkészülésének körülményeiről beszélgettek. A könyvbemutatón részt vettek a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai, közreműködött Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója és a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában