Elismerés

2022.12.19. 11:30

Simsay-díjat kapott a Vasszécsenyben élő Tóth Csaba festőművész

A budapesti Nádor Galériában vehette át hétvégén a Vasszécsenyben élő Tóth Csaba Munkácsy-díjas képzőművész a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének Simsay Ildikó-díját a „közösségért végzett kiemelkedő és példamutató munkásságáért”.

Merklin Tímea

Lobler Ferenc képzőművész, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének elnöke és Péter Ágnes szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének elnökségi tagja és Tóth Csaba festőművész

Forrás: Enyedi Zsuzsanna

Tóth Csaba a nyolcvanas évek második felétől kapcsolódott be a Vas megyei képzőművészeti életbe, először, mint a Megyei Tanács művészeti előadója, majd, mint kiállítások, galériák (Utcagaléria, Életünk Galéria) létrehozója és szervezője, rendezője és megnyitója. Többszáz képzőművészeti kiállítást nyitott meg Vas megyében, az országban Szegedtől, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten, Mátészalkán, Budapesten, Esztergomban, Tatán, Veszprémben, Sümegen, Szigligeten, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Sopronon keresztül Mosonmagyaróvárig.  

Egyik létrehozója volta a Vas megyei képzőművészet mára második legjelentősebb közgyűjteménnyé váló, a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjtemények, aminek anyagából rendszeresen időszaki kiállításokat szervez a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, Celldömölkön és Répcelakon. Ezen munkájáért idén, október 23-án Vasvár Vasvárért Érdeméremmel tüntették ki.  

Idén négy jelentős kiállítása nyílt Zalaegerszegen (Stációk), Sopronba (Isten és a világ), Győrben (Pater Noster) és Mátészalkán (A festészet folytatása), a Könyvhéten megjelent második kötete A mi Sziklás Madonnánk címmel, amiben Leonardo da Vinci életművével kapcsolatos kutatásai, illetve közel félezer oldalnyi tanulmány olvasható a 20. századi és kortárs Vas megyei képzőművészetről.  

Az utóbbi időkben képzőművészeti előadásokat tartott Hódmezővásárhelyen, Budapesten, Zsámbékon, Sopronban és a megyében több helyütt. Néhány előadása a YouTube-on is elérhető, A Mi Sziklás Madonnánk közelít a 3200 megtekintéshez.  

Megyénk kulturális és idegenforgalmi értékeiről ismertetőket tartott az ATV Hazahúzó, az MTV Itthon vagy és az Ózon TV Titokzatos Magyarország műsoraiban.   Nagy érdeklődést váltottak ki az Agora Savarai Mozi filmvetítései előtti ismertetői A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat filmjei előtt.  A Simsay-díjat Lobler Ferenc képzőművész után (akit idén megválasztottak a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének elnökének) másodikként kapta meg Vas megyéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában