Kiállítás

2023.01.06. 19:01

Betlehemi jászol: Ikervári fonók tárlata a fővárosban - fotók

A Betlehemi jászol kiállításukkal országos tárlaton is bemutatkozhattak az ikervári fonó szakkör tagjai.

Tömböly Ágnes

Forrás: Facebook/Pásti József

Második alkalommal jutottak be A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) országos tárlatára az ikervári művelődési ház fonó (kreatív) szakkörösei - tudtuk meg Pásti Józseftől, az intézmény igazgatójától. Megtudtuk, a Betlehemi jászol című, évente megrendezett kiállítássorozatot a római 100 jászol mintájára hívta életre 1994-ben az AMKA és a Ciszterci Egyházközség az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) támogatásával.

Fotós: Kovács Attila/MTI

Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Keresztény Múzeum és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végezte. Eredményeként 121 pályázó 170 - köztük az ikervári fonók - munkáját fogadták el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. Értékelték az új ötleteket, új technikákat, a téma új megközelítéseit, a kísérletező kedvet is - olvasható az IPOSZ honlapján közzétett tájékoztatóban. A tárlat vasárnapig még megtekinthető a Szent István Bazilika lovagtermében. 

Fotós: Kovács Attila/MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában