Művészet

2023.02.03. 19:44

Kétszeres kötődés – Szántó Istvánnak nyílt kiállítása Kőszegen

Kétszeres kötődés címmel Szántó István festőművésznek nyílt kiállítása pénteken a Jurisics-vár lovagtermében a Kőszegi Művészeti Egyesület szervezésében.

Tóth Kata

Terplán Zoltán alpolgármester, Szántó István, Kmellár Viktória és Lőrincz Zoltán mögött a Vörös szív ornamentika

Fotó: Ohr Tibor

Munkáiban a hagyományos népi tárgykultúra, illetve épített örökség strukturális és vizuális sajátosságaiból indul ki. Ez megvalósulhat anyaghasználatban, egy adott technológia átemelésében, kisajátításában, illetve motivikus kapcsolatok kortárs vizuális interpretációjában, írja a kiállítással kapcsolatos összefoglalójában Szántó István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusa, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára. Valóban olyan távol áll egymástól a néprajz/népművészet és a kortárs alkotás? Miért ne kaphatna a motívumkészlet új értelmet, miért ne élhetne tovább vagy léphetne túl eredeti funkcióján? – ezeket a kérdéseket már Kmellár Viktória, etnográfus-muzeológus, a Vasi Skanzen intézményvezetője fogalmazta meg a megnyitón, amikor a kiállított műtárgyakról beszélt. Válaszában rámutatott – és erről tanúskodnak Szántó István munkái is –, hogy a lakástextíliákon, párnavégeken, halottas lepedőkön megjelenő motívumkincsek kimeríthetetlen ihletként szolgálhatnak a mai alkotók számára is. A minták átgondolt váltakozása adja meg a felület dinamikáját – mint a Kakasok című papírnyomatban vagy a Vörös szív ornamentikában. A hímzés, a fafaragások mellett ott vannak a paraszti társadalmat körülvevő tárgyak, amelyek nem konkrét szándékkal használják a díszítést, de az egységükkel, szépre törekvésükkel mégis felfoghatók műalkotásként – ilyen a kettőzött kévékből kötött zsúptetők mintázata: a kéve és a kötél ritmikus váltakozása rendeződik hatalmas mintává.

– A parasztember épített magának és a családjának egy házat. Az építkezésben és az épületben lévő tárgyak díszítésénél nem tért el a lokális hagyományoktól. Ez a tárgykultúra a bensőséges közegből kilép és egy nagyobb közegben kap új értelmet. Kiállítási tárggyá válik, így a köznek adatik vissza. Majd új utat talál magának azáltal, hogy a motívumkincset, formavilágot használó művész egyéni világának kifejezőjévé válik. Eredeti jelentéstartalma megváltozik, de így élhet tovább új értelmet kapva – mondta.

Az alkotások április 2-ig látogathatók – a művész lehetőség szerint workshopot, iskolai foglalkozást tervez, hogy még élőbbé tegye munkáit.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában