Olvasópróba

2023.03.15. 11:31

Béres Attila ismét Szombathelyen rendez: Feydeau, a tizenhatoson kívülről lőtt ollózós gól

Béres Attila kezdettől éveken át meghatározó személyisége volt – két évadon át főrendezőként - a szombathelyi színháznak, és most újra itt rendez. Ott voltunk kedden a Bolha a fülbe olvasópróbáján.

Ölbei Lívia

Forrás: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Béres Attila nevéhez olyan szombathelyi előadások fűződnek, mint a Vitéz Mihály ősbemutatója vagy a Kabaré (hogy a bűbájos Anconai szerelmesekről ne beszéljünk). Szabó Tibor, a WSSZ igazgatója régi barátként  üdvözli őt a Bolha a fülbe olvasópróbáján: “Eljött a várva várt pillanat!”

A rendező vagy azért akar megrendezni egy előadást, mert dühös, mert arról akar beszélni, ami bántja; vagy azért, mert úgy érzi: egyszerűen el kell mondania, ami benne van – különben, furcsa paradoxon, ő maga lesz kevesebb. És van Béres Attila szerint harmadik verzió is: amikor a rendező egyszerűen azért akar “megcsinálni egy darabot”, mert az úgy jó, ahogy van. Feydeau Bolha a fülbe című bohózata – van-e, aki nem ismeri? – pont ilyen színdarab, ezúttal Hamvai Kornél fordításában (őt sem kell bemutatni a Weöres Sándor Színházban).

Forrás: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

A múlt századfordulós bohózat természetesen a házasságot veszi célba – de úgy, hogy a végén – sok félreértés és artistamutatvány árán - meg is menti ezt az, úgy tűnik, elnyűhetetlen intézményt. Addig pedig… működik a briliáns, sziporkázó, óramű pontosságú masinéria. Vagy ahogy Béres Attila mondja: megszületik egy “csodálatos integrálegyenlet belső megoldása”. A rendező szerint ez a darab “mindig gól” a színpadon,

persze fokozatok vannak – hogy a szerzőn túl a rendező és a színészek is megtegyék a magukét. Mert a sima 1:0 maga a győzelem. A tizenhatoson kívülről lőtt ollózós gól – esemény. De ebben a bohózatban a tizenhatoson kívülről lőtt ollózós gól dupla kapufával forgatókönyve is benne van.

Közben Horesnyi Balázs behozza az olvasópróbára a díszletmakettet: három felvonás, két helyszín – elegáns polgári lakás, fülledt kupleráj, aztán újra a polgári nappali. Az ajtók számának és működésének – és a ritmusnak - hihetetlenül nagy jelentősége van. Hajóvonták találkozása tilos!

Béres Attila elsőként maga olvassa föl a darabot – a színészek kezében ott a példány. Székely Gábor tanítványaként nem tehet másként: folytatja a hagyományt.

Feydeau működik: az idő és a bonyodalmak fokozódásának előrehaladtával egyre több a nevetés az asztal körül, ahol Orosz Róbert, Nagy Cili, Sipos László Márk, Balogh János, Domokos Zsolt, Nagy-Bakonyi Boglárka, Némedi Árpád, Gyulai-Zékány István, Mari Dorottya, Kelemen Zoltán, Horváth Ákos, Bálint Éva, és Antal D. Csaba foglal helyet. Eggyel több színész, mint szerep. (Ez is az egyenlet megoldásához tartozik.)

Bemutató: április végén a WSSZ nagyszínpadán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában