Kiállítás

2023.04.20. 18:50

Negyven műtárgy, egy tartalmas életút - fotók

Örökségünk, a Madarászok címmel nyílt kiállítás a Smidt Múzeumban csütörtökön. A tárlat – öt év raktárban pihenés után – a Madarász család, Viktor és Adeline festői örökségét mutatja be.

Cseh-Egyed Bernadett

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármester asszonya mondott köszöntőt a kiállítás megnyitóján

Fotó: Unger Tamás

Országosan a második legnagyobb Madarász-hagyatékot őrzi a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény. A Smidt Múzeumban megnyílt időszaki kiállítás közel 40 műtárgyon keresztül enged betekintést Madarász Viktor életútjába. Kiemelt helyet kapnak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz kötődő műalkotások: az 1905- ben készült Kossuth-portré, a Torinóban Madarász számára készült Kossuth-fotográfia és nem utolsósorban a Petőfi halála (Lidérc) című műalkotás.

A neves személyiségek életútját megidézik a Smidt Múzeum kapcsolódó műtárgyai is. A térben megelevenedik az egykori kelenhegyi műterem, amelyet a Madarász család karosszéke, asztala, a művész festőszekrénye, kedvenc bársonykabátja és a családjáról készült portrék tesznek teljessé. Megtekinthető a család féltve őrzött fényképalbuma, Madarász Viktor gyermekkori rajzfüzete, hadnagyi nyugdíjfizetési könyve és irattáskája, továbbá lánya, Adeline személyes tárgyai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában