Hungarikumok a magyar népzenében

2023.04.27. 14:44

Rendhagyó énekóra Vasváron a Csík Zenekarral - fotók, videó

A Csík Zenekar tartott rendhagyó énekórát a vasvári általános iskolában. A megye több településéről érkeztek diákok a programra, ahol amellett, hogy fergeteges koncertélményben lehetett részük, a magyar népzenében előforduló hungarikumokról is tanulhattak.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

A „Hungarikumok a magyar népzenében a Csík Zenekarral” című programsorozat az elmúlt egy évben nyolc helyszínre látogatott el az ország különböző pontjaira az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával – tudtuk meg V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőtől, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztostól, aki azt is elmondta: a programsorozat célja, hogy a hungarikumoknak és a kiemelkedő nemzeti értékeknek azt a metszetét mutassák be, ami a népzenéhez és a népművészethez kapcsolódik.

Kunos Tamás, a Csík Zenekar brácsása elmondta: ez a második év, hogy programjukkal járják az országot. - Azon túl, hogy a gyerekek megtanulják a népdalokat, táncokat és, hogy mik a nemzeti értékeink, a legfontosabb, hogy közösséget teremtünk – vélekedik a zenész.

Kovács Norbert „Cimbi”, a műsor „házigazdájaként” körbevezette a gyerekeket a népzenéhez, néphagyományokhoz kötődő hungarikumok során: a Csík Zenekar zenészeinek segítségével bemutatta számukra a magyar, úgynevezett pedálos cimbalmot és a tárogatót, valamint kiemelt nemzeti értékeinket, a „hosszú furuglát” és a citerát - erdélyi, dunántúli és jászsági dallamokon át. A diákok hallhattak még a szintén hungarikumnak választott táncház módszerről, a cifraszűrről és a karikás ostorról is. - Nem múzeumi kultúrát mutatunk be nekik. Azt a szemléletet adjuk tovább, hogy ez nem a régi idők emléke, hanem egy átélhető, tovább vihető magyar hagyomány. Ami jelen van az életünkben – fogalmazta meg a néptáncos.

A Csík Zenekar innovációja, hogy a modern magyar dalokat népzenei feldolgozásban szólaltatják meg, így tettek a csütörtöki programon is, ahol a Bagossy Brothers Company Olyan ő című dalának feldolgozását adták elő a gyerekeknek – hatalmas sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában