175 éve

2023.04.29. 18:14

Széll József 48-as honvéd őrnagy kultuszát erősítik - a kései utódok is eljöttek

Széll József 1848-as honvéd őrnagy a celldömölki katolikus temetőben nyugszik. A KMKK Kresznerics-könyvtára a honvéd őrnagy leszármazottait hívta meg - közös emlékezésre.

Vas Népe

Fotó: VN/Celldömölki önkormányzat

Az 1848-as forradalom  175. évfordulójának évében két, egymáshoz kapcsolódó programmal is emlékeztek Celldömölkön a város szülöttére, Széll József szabadságharcos honvéd őrnagyra. A városi könyvtár meghívására érkezett a városba dr. Gasztonyi Erzsébet nyugalmazott ajkai ügyvéd és testvére, Gasztonyi Ágota, akik Széll József testvérének szépunokái. Celldömölk első díszpolgárának kopjafával jelölt nyughelye a celli temetőben a Nemzeti Sírkert része. Az utódok nevében dr. Gasztonyi Erzsébet emlékezett jeles ősére, majd Celldömölk önkormányzata képviseletében Fehér László polgármester Hencz Kornél alpolgármester, valamint Gasztonyiné Fódi Zita és Karádi Mihály bizottsági elnökök koszorúztak. 

Dr. Gasztonyi Erzsébet, Lendvay Istvánné és Németh Tibor könyvtárvezető

A Honismereti Munkaközösség nyílt rendezvényén a Kresznerics-könyvtárban dr. Gasztonyi Erzsébet tartott előadást szabadsághős felmenőjének életútjáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában