Soltis Majális

2023.05.04. 12:10

Éhe kenyérnek, éhe a szónak, éhe a szépnek - Knut Hamsun kálváriája Celldömölkön, a színházi fesztiválon

A Dunántúli Színházi Fesztivál eseménye volt Celldömölkön az Éhség című előadás: a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a budapesti Trafó vendégjátékát a Soltis Lajos Színház szervezésében, a KMKK színháztermében láthatta a közönség.

Ölbei Lívia

Éhség - a celli KMKK-ban

Fotó: Varga-Sebestyén Regina

Pályakezdő volt a rendező, Nagy Péter István - aki természetesen máig hazajár a Soltis Lajos Színházba is - és a dramaturg, Sándor Júlia, amikor úgy döntöttek: a világhírű norvég író, Knut Hamsun (1859-1952)  két regényéből készítenek színpadi adaptációt. Az Éhség - amelyben egy elhivatott pályakezdő (író) sokszorosan terhelt, kínlódásokkal teli "első lépéseinek" lehetünk tanúi - színházi története 2020-ban kezdődött. Rögtön közbeszólt a Covid, de az előadás szerencsére átvészelte a nehézségeket: ma is él.  Nagy Péter István és Sándor Júlia pedig sikerrel jutottak túl az "első lépéseken", pályakezdésük szép volt - és 2023-ban már nem is kezdés, hanem maga az út. A pálya vége pedig még nem látható - Knut Hamsun hosszú élete innen nézve is mély tanulságokat hordoz.

Éhség. Domokos Zsolt Fotó: Varga-Sebestyén Regina

A Soltis Majális záróeseménye  az Éhség. A KMKK színházterme alkalmas a hasonló előadások befogására, de a téli kényszerszünet hatását még érezzük május első napján. Kicsit hideg van, na. Kinn kellemesen cirógató az első májusi este. De hát az előadás főszereplője meg - nincs mit szépíteni rajta - éhezik. 

Nagy Péter István későbbi rendezéseinek ismeretében - most már a szombathelyi Weöres Sándor Színházban is jelentős bemutatók fűződnek a nevéhez - az Éhség akár előtanulmánynak  tekinthető; ami a rá jellemző, markáns, filmes eszközökkel gyakran élő színházi nyelv alakulását, kimunkálását, kiteljesedését illeti. A színészeket, többeket több szerepben, öröm nézni. Domokos Zsolt és Galkó Balázs a két "főbolygó", körülöttük keringenek a többiek: Pallag Mártontól Pálya Pompóniáig.  

Azt már régóta tudjuk, hogy a Soltis Lajos Színház közönsége nem kizárólag Cellből érkezik. Az Éhség előadásnak is vannak utazó nézői. A "kemény mag" itt van: ismeretlen ismerősök Szombathelyről és máshonnan.

Azt csak másnap, harmadnap, negyednap (stb.)  tudjuk meg, hogy az Éhség képei milyen mélyen égtek bele a retinánkba. Domokos Zsolt vágyakozása, Galkó Balázs hangja, Pallag Márton egy-egy gesztusa, mozdulata (...).

Ady valamikor Hamsun idejében azt írta: 

"Éhe kenyérnek, éhe a Szónak,
Éhe a Szépnek hajt titeket.
Nagyobb igaza sohse volt népnek,
Hitványabb Nérók még seholse éltek.
Vagytok: a Ma, vagytok: a Holnap." 

 

ÉHSÉG - a Vörösmarty Színház és a Trafó közös produkciója I RENDEZŐ: Nagy Péter István e.h. I DRAMATURG: Sándor Júlia I ZENE: Dargay Marcell I SOUND DESIGN: Csizmás András I LÁTVÁNYTERVEZŐ: Devich Botond e.h. I A LÁTVÁNYTERVEZŐ MUNKATÁRSA: Pestalits Benjámin I OPERATŐR: Vincze Alina I VIDEÓ: Virág Balázs I KAMERA-ASSZISZTENS: Tóth Artúr I PRODUKCIÓS VEZETŐ: Trifonov Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában