vaol.hu podcast

2023.05.07. 14:27

Szarka Gyula, a Ghymes alapítója Szombathelyen: "Nem múzeumokba valók költőink, íróink" - fotók, videó

Megtöltötte az előadótermet Szarka Gyula a Mathias Corvinus Collegium Szombathelyi Képző Központjában. A Ghymes Együttes alapítóját az előadása előtt kérdeztük Petőfi dicsérete című albumáról.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Tavaly októberben Magyar Nemzeti Múzeumban indult az a turné, amivel bemutatja a Petőfi dicsérete című albumot a Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, aki már Pozsonyban, Bécsben is színpadra állt a produkcióval. A Ghymes együttes alapítója nem tagadja: kapóra jött neki, hogy idén Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, hiszen régóta tervezte ennek a zenei albumnak a megjelentetését. 

- Egyrészt mint Petőfi-rajongó nagyon szeretem, amit ő képviselt és ahogy képviselte azt, másrészt a Bor és lányka című albumomon már nagyon sok Petőfi-bordal volt hallható. A Ghymes-lemezeken is volt elszórva egy-két Petőfi-dal, és arra gondoltam, hogy ezeket egy albumba gyűjteném - mondta el Szarka Gyula. A népszerű előadó beszélt arról is:  az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről fontos gondolat, hogy ünnepeljük a költőket, írókat, zenészeket. 

- Végül is mitől vagyunk mi magyarok? Attól vagyunk magyarok, hogy a kultúránk olyan, amire folyamatosan rácsodálkozhatunk, hiszen ezek az emberek, Petőfi, József Attila, Arany János, Kodály, Bartók, ott állnak, mint fényes csillagok az égbolton, és folyamatosan tudunk rájuk támaszkodni - hangsúlyozta Szarka Gyula. - Petőfiről el lehet mondani, hogy az egyik zseni volt a magyar kultúrában, közérthető most is. Egy jó költő arról ismerszik meg, hogy mindig aktuális és érthető - fogalmazott, majd hozzátette: - Nem múzeumokba valók költőink, íróink, hanem folyamatosan mondjuk, énekeljük a hagyatékukat. Így tudjuk  a köztudatban tartani - emelte ki.  

A Kossuth-díjas zeneszerző, előadó szólt arról is: bízik abban, hogy a Petőfi dicsérete albumával hamarosan Szombathelyen is felléphet. Mi meg abban bízunk, hogy kijelentésével nyitott kapukat dönget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában