Az olvasás pajzsot tart a mindennapokhoz

2023.06.01. 18:36

Kuriózumok az ünnepi könyvhéten - Weöres Sándor ihlette az idei könyvhetet Szombathelyen

Óvári Gábor

Forrás: Szendi Péter

A Petőfi 200 emlékév és Madách Imre születésének 200. évfordulója lesz a központi eleme az idei országos 94. Ünnepi Könyvhétnek, amelynek szombathelyi programját ismertette dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár igazgatója, valamit dr. László Győző Szombathely alpolgármestere, aki kiemelte az olvasás fontosságát, amely muníciót ad és pajzsot tart a mindennapokhoz. Mint mondta, bár az olvasási szokások megváltoztak, bebizonyosodott, hogy a nyomtatott sajtó és könyvek is fennmaradnak még évszázadokig.

A könyvhét szombathelyi eseményei részben Weöres Sándor személye köré szerveződnek. Dr. Baráthné Molnár Mónika kiemelte, hogy a június 8-án kezdődő háromnapos program egyik napján kifejezetten Weöres Sándor lesz a középpontban, ennek része lesz a Weöres-inspirációk című kiállítás, melyen szombathelyi képzőművészek állítják ki Weöres Sándorhoz köthető alkotásaikat a könyvtár előtti téren, megnyitó pénteken 17 órakor. A könyvhét eseményeit többnyire szabadtérre tervezték, a megnyitó esemény pedig dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész Szemben a valósággal című könyvének bemutatója lesz a könyvtár földszinti előadótermében. Az igazgató kiemelte: a kötet érdekessége, hogy egy innovatív ötleten nyugszik, hiszen a járvány éveiben dr. Fűzfa Balázs streamelte előadásait, így megszületett 24 epizód a magyar irodalomról. A dedikálások mellett dr. Csider Sándor Világfa tetején című kötetének bemutatóján is részt vehet a közönség, majd a Líra, BKL, Magyar Nyugat és a Szülőföld kiadók standjainál válogathatnak a könyvbarátok a frissen megjelent kötetekből. A könyvhét záróeseménye a Kámoni Arborétumban lesz, „A bokor a viharhoz” című zenés irodalmi estet a Vasi Múzeumbarát Egylet és a Rózsabors Műhely szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában