Rendezvények a vármegyéből

2023.06.16. 07:00

Lakodalom a Vasi Skanzenben, Westside gála, Répcelaki Fesztivál, éjszakai lepkészet és még Majka is fellép - Programajánló

vaol.hu

KONCERT

SZOMBATHELY Június 16., péntek - Bohém:  egy különleges formáció, különleges muzsikáját hallgathatja meg a Bohém közönsége. Érkezik a legendás Trottel egy új projektje Rupaszov Tamással, a Talayapa Project, A kollektív bégetés dinamikája című performanszával. A koncert előtt és után Wiktora Krisztián válogat az alkalomhoz illó zenékből. Kapunyitás 18 órakor, koncert 20 órától.

Június 16., péntek 18 óra – Haladás Sportkomplexum: Hello Savaria - Majka, Azahriah. Program: 18-20 óra – Bréda Bia, 20-21:30 – Majka, 21.30-22.30 – Lennard, 22.30-23.45 – Azahriah, 23.45-1.00 – Jauri.

SÁRVÁR Június 17., szombat 21 óra – Nádasdy-vár: Deák Bill Gyula koncert. A koncert előzenekara a Raven Mask zenekar. Kapunyitás 19 órától.

RENDEZVÉNY

SZOMBATHELY Június 17., szombat 18 óra - Agora – Művelődési és Sportház: Westside gála.

Június 17., szombat 18 óra – Vasi Skanzen: Őshonos gyümölcsfajtáink és Szerelmes tüzek. A gyümölcsfajtákról szóló beszélgetésen Ambrus Lajossal és Szarvas Józseffel beszélget dr. Balogh Lajos botanikus. A beszélgetés után, 19.30-kor kezdődik a "Viszik a menyasszony selyem ágyát..." című, hajdani Vas vármegyei és őrvidéki lakodalmi hagyományokat felelevenítő program. Közreműködnek: Ungaresca Táncegyüttes, Ungaresca Senior Együttes, Boglya Együttes, Gyöngyösfalui Szent Márton Templom Énekkara, Pesovár AMI gyermekcsoportjai, Nika Róbert, Pup Ádám, Radics István. A Vasi Skanzen vaskeresztesi pajtájából indulva, a falu portái között vonulva jelenítik meg a régi idők lakodalmi és az azt megelőző időszak hagyományait. Álmenyasszonyok feltűnésének, söprűtáncnak és lakodalmi tréfáknak is tanúi lehetnek a látogatók. 21 órakor tűzugrás zárja a programot.

Június 18., vasárnap 9.30 – 11-es Huszár út: 11-es Huszárok emléknapja, huszár leszármazott találkozó. 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület Ezrednapi megemlékezése. Díszvendég: Őexc. Christo Polendakov Bulgária Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete. Program: 9.30-tól huszár járőrözés a 11-es Huszár úton. 10 órakor vendégek érkezése, huszárkiállítás megtekintése. 10.30-kor megnyitó, koszorúzás. 11.15-kor Sasvári Sándor Jászai Mari-, EmeRTon- valamint Príma-díjas színművész és énekes, lányával, Sasvári Léna énekesnővel közös lovas műsora.

RÉPCELAK Június 16-18., péntek-vasárnap – Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár: Répcelaki Fesztivál. Pénteken a főtéri színpadon 19.30-kor a Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar, 22 órakor Delta lép színpadra, 23.30-kor Spontán bál kezdődik. Szombaton a Répce Sportcsarnoktól indulva tartják meg 9-14 óra között a Répce Running Futófesztivált. A főtéri színpadon 16.30-tól Cosplay Potter Varázsvilág interaktív műsor várja a gyermekeket. 17.30-tól fellépnek a répcelaki csapatok: a Répcelaki Rakurai Karate, a Répcelaki Légtornászok, a White Tiger Rock and Roll Club, a Répcelaki Kötélugrók, a Néphagyomány szakkör és az Eszterlánc Ovis Néptánc. 19.30-tól az  ős P. BOX lép színpadra Varga Miklóssal, 21 órától pedig Peter Sramek. 22 órától RU-BOY-DEE várja főtéri retro partyval a bulizni vágyókat. Vasárnap 12 órától Főzés a főtéren – 14 órától Répcelaki Ízkavalkád várja kóstolóval a gasztronómia szerelmeseit. 14.30-tól Tóth Tünde műsorável szórakoztatja a közönséget. 15 órakor kezdődik a Kiskalinkó az Ümmögő- és a Fergeteg Néptáncegyüttessel, a Vasi Kislegényczéhhel és a Répcelaki Nyugdíjas Énekkarral. 17 órától Hrflow, 18 órától a Groovehouse, 20 órától #VáradiStyle: Balázs Fecó emlékműsor, Kökény Attila vendégéneklésével várja a kilátogatókat. A programokat kézműves vásár, a Répcelaki Sajtmesterek bemutatója, bungee-trambulin, ugrálóvár, mászófal, csúszdás légvár, csillámtetkó és fakörhinta kíséri.

SZALAFŐ, MAGYARSZOMBATFA Június 16., péntek 21 óra - Őrségi Nemzeti Park: Szinkron Éjszakai Lepkészet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programján az érdeklődők közvetlen közelről ismerkedhetnek az éjszakai lepkékkel két helyszínen, Magyarszombatfán és Szalafő, Pityerszeren.

KŐSZEG Június 17., vasárnap 12 óra - Dr. Nagy László EGYMI: Cőgerek Napja. 12 órakor megemlékezés a Hősi Emlékműnél. 13 órakor a Várkörön lévő Hunyadi Mátyás szobor koszorúzása.

KIÁLLÍTÁS

SZOMBATHELY Június 21., szerda 17 óra - Agora – Művelődési és Sportház, galéria: Aszakkör programzáró kiállítás. A „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” című programban, az egy éven át működő szakkörökön készített tárgyakból nyílik bemutató kiállítás. A tárlaton gyöngy, nemez, mézeskalács, bútorfestő és quilling technikával készült tárgyak láthatóak. A kiállítást megnyitja: Éles Krisztina megyei igazgató - Nemzeti Művelődési Intézet. A kiállítás július 20-áig megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében.

Június 21., szerda 17 óra - Agora – Művelődési és Sportház: Így varrunk most… Bemutatkozik az Agora Savaria Foltműhely. Az itt bemutatott munkák egy fél év termését reprezentálják. Kiállító alkotók: Bőczén Judit, Harczi Ilona, Horváth Zsoltné Melinda, Kiss Gáborné Kati, Szabó Krisztina, Tali Julianna, Zsarnai Sándorné Kati, Wawzin Ági. A kiállítás július 30-áig megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében.

Június 21., szerda 17 óra - Magyar Nemzeti Levéltár, Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme:„Nagy nyomda, jó nyomda” A Sylvester János Nyomda és jogelődei története 1907-2008 című kiállítás megnyitója. Köszöntőt mond: dr. Melega Miklós igazgató. A kiállítást megnyitja: Varró Attila a Sylvester Print Kft. nyugalmazott ügyvezetője. A tárlatot bemutatja Bajzik Zsolt főlevéltáros.

KŐSZEG Jurisics-vár, Lovagterem: „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” Törőcsik Mari negyven éve a Nemzetiben 1958-1979 és 2002-2021 fotókiállítása megtekinthető augusztus 1-jéig.

SÁRVÁR Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: Gergály Henrik „Hétköznapi rovarok varázslatos világa” című fotókiállítás megtekinthető június 22-éig az intézmény nyitvatartási idejében.

KÖRMEND Batthyány kastély – Sala Terrena Galéria: A körmendi Várkert évszázadai című, időszaki kiállítás megtekinthető július 16-áig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: a Körmendi Foltos Klub kiállítása megtekinthető június 18-áig, kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában