Civil kezdeményezés

2023.07.10. 10:47

Csörötnek anno: Hungarikum pályázatból jelent meg helytörténeti kiadvány

Civil kezdeményezésben internetes felületként indult, kiadvány lett belőle: Csörötnek anno címmel, gazdag fotódokumentációval mutatták be a település helytörténeti kötetét a helyi közösségi térben.

Tömböly Ágnes

A falu szülöttje, Kuntár Lajos tollából több, mint három évtizede jelent meg utoljára helytörténeti könyv a Rába-menti településről. Okkal ünnepelték tehát a Csörötnek anno című könyv kiadását a helybeliek szombaton. 

Civil kezdeményezésként Csörötnek anno címmel indult egy internetes felület, ahova az elmúlt években interaktív módon elkezdték a helybeliek, elszármazottak feltenni a korabeli fényképeket, dokumentumokat. A 2021-es Hungarikum pályázat négymillió forintos támogatása teremtette meg az anyagi lehetőséget, hogy mindez „szervezettebb” formában is történhessen: megkeresték a falubelieket, hogy a régi fotókat, iratokat, írásokat megszerezzék, azokat digitalizálhassák - foglalta össze a könyv megjelenésének előzményét Kocsis Zsolt polgármester. Mi került végül a Csörötnek anno című kötetbe?

- A tematikus oldalakon dokumentumok, rendezvények, hitéleti és családi események kaptak helyet. „Csörötnekiek idegenben” címmel azokra a katonákra gondoltunk, akik az első és második világháborúban a harctereken küzdöttek. De az iskolai, a civil- és a sportélettől a csörötneki cigányzenészeken át egészen szerteágazóan próbáltuk a falu életét bemutatni, fotódokumentációval és nagyon rövid szövegekkel. A könyv kivonataként készültek tablók is, azokat szintén kiállítottuk a rendezvényen – tudtuk meg Kocsis Zsolttól.

- Célunk nem az volt, hogy valamilyen tudományos értekezések szülessenek, és az itteni szerzők helyébe lépjenek a történészeknek, néprajzkutatóknak – indokolt V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, miért karolták fel a kötet megjelenését a Hungarikum pályázattal. - Szó sincs arról. A célja az, mint az egész hungarikum mozgalomnak, hogy megerősítse a helyhez való kötődést, az identitást. Ha valaki megnézi ezt a kiadványt, azt mondom, ez sikerült – jelentette ki, majd Kassai Lajos lovasíjász gondolatát is idézte: „Nem az ősöket követjük, hanem amit az ősök követtek”. Utalt arra is, fontos, hogy a mai fiatalok is lássák, megismerjék a régi falusi házakra, udvarokra jellemző harmonikusságot, léptéket, belsőségességet, szerethetőséget.

Csörötneken pedig erre hosszú távon is megvan a szándék. Kocsis Zsolt kitért arra is, idővel szeretnének tájházat nyitni, amihez az épületet már megvették. Egy 20. század eleji parasztházat szeretnének bemutatni, az akkor használt eszközöket az utókor számára megőrizni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában