A szakkörök jelentősége

2023.07.29. 18:30

Falunapot tartottak Zsennyében - Polgár Csaba textilművész kiállítását özvegye rendezte a házuk udvarán - fotók, videó

.A kötés és gyöngyfűző szakkör kiállításának és a hét éve elhunyt Polgár Csaba textilművész udvari tárlatának megnyitója is a zsennyei falunap része volt; mindkettőre benéztünk.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Kötött sálak, horgolt szaloncukrok, csillagok, csinos kislány kalap is feküdtek a kultúrházbeli kiállítóasztalon, fölöttük a falon a készítőik fotói mutatták be a szakkör tevékenységét – modern színekből dolgoztak az asszonyok. A kultúrházban Barta-Zsankó Veronika művelődés szervező köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta: ez már a második szakkörük, az első a hímzés volt, és állandó kiállításaik keretében folyamatosan megtekinthetők a helyben készült kézimunkák. A résztvevők lelkesen dolgoznak, nagy örömükre szolgál, hogy egész évben szervezhetjük a tárlatokat az alkotásaikból. 

 

Éles Krisztina a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatója a szakkörök jelentőségéről beszélt, kiemelve, hogy folyamatosan jön-megy a vármegyében, és nyitja a szebbnél szebb kiállításokat az esztétikusan berendezett közösségi színterekben. Mint mondta, látja, hogy gyönyörű új ruhákba öltöznek lepusztult épületek is; és Zsennyébe azért volt nagyszerű megérkezni, mert tavaly adták át a házat, és most már látszik, hogy élet is van benne. Hangsúlyozta: a szakköri tevékenységben az is nagyon jó, hogy olyan kézimunkák születnek, amiket most is szívesen viselnek vagy használják az eszközöket – így örökíthetők át a népi motívumok a 21. században.  

A falunap része volt az is, hogy a hét éve elhunyt Polgár Csaba, Ferenczy Noémi-díjas textilművész Petőfi utcai háza udvarán szabadtéri kiállítást rendezett be az özvegye, Zsuzsa. Sokan eljöttek megnézni, hiszen sokan ismerték őt Zsennyében, ahol Fábián László író, egykori gimnáziumi iskolatársa is lakik – ő nyitotta meg a tárlatot, kiemelve: sehol nem lenne jobb helyen ez a gyűjtemény, mint itt a szabadban, hiszen Polgár Csaba a természetből vette a motívumait, és most oda kerültek vissza. 

A kiállításmegnyitón részt vett Keresztesné Szilvágyi Hajnalka polgármester is, aki érdeklődésünkre a falunap további programjáról elmondta:  

- Két csoportot hívtunk meg: a Csillámpónik tánccsoportot Alsóújlakról és a tanakajdi színjátszókat, akik a Hófehérke és a hét törpe című darabot adják elő. Ezen kívül vacsorával és lángossal kedveskedünk a helyieknek és a vendégeinknek, idén édesanyámmal otthon főztünk – mindig egytálételt kínálunk -, most a pincepörkölthöz hasonló bogdányi aprópecsenye lesz.  


 

Azt is megtudtuk: 93 és 100 fő között mozog Zsennye lakossága, közülük hatvanan el szoktak jönni a közös étkezésre, a képviselőtestület tagjainak segítségével szolgálják fel a vacsorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában