vaol.hu podcast

2023.07.30. 10:34

Hit, anyanyelv, kultúra - 21. Horvát Kulturális Nap Bükön

Ismét megtelt szombaton kora este a büki Átrium, amely a horvát kulturális nap helyszíne volt. Erre az alkalomra még Horvátországból is érkezett kulturális csoport.

Horváth László

Színpadon a horvátzsidányi tamburások, néptáncosok

A kulturális nap célja ma is ugyanaz, mint két évtizeddel ezelőtt volt: bemutatni és tovább vinni a XVI. században a török elől a nyugat-magyarországi térségbe menekült horvátok kultúráját, zenéjét, táncát. Kora délután a Szent Kelemen templomban kétnyelvű misét tartott Dumovits István horvátzsidányi plébániai kormányzó, valamint dr. Szalai Gábor büki plébános. 

- Őseinket a 16. században Jurisics Miklós horvát főnemes, a törökök által ostromolt kőszegi vár kapitány telepítette a szülőföldjéről - mondta köszöntő beszédében Popovits Ferencné, a büki horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Ebben az időszakban Horvátország más részéről nagy számban érkeztek Nyugat-Magyarországra, őket együttesen gradistyei horvátoknak hívjuk. A környező falvakban élő horvátok mind a mai napig őrzik mély vallásosságukat, nyelvüket. Bükön kis létszámú nemzetiség él. A horvát nemzetiségi önkormányzatot 2002-ben alakítottuk meg azzal a céllal, hogy ápoljuk a gazdag néphagyományainkat, a sokszínű kultúránkat megismertessük a helyiekkel és a környékbeli magyar lakossággal. Erre jó alkalmat ad a mostani kulturális napi is. 

- Mi, anyaországiak fontos hátszelet adhatunk ennek a rendezvénynek - fogalmazott Mario Hudić, a horvátországi Koprivnički Bregi település polgármestere. – A magyarországi horvátok büszkék lehetnek arra, hogy itt élnek, itt van a hazájuk. A három lényeges dolog, amit nekik is meg kell őrizniük: a hitet, a nyelvet, a kultúrát. Ehhez napjainkban minden feltétel biztosított. 

A kulturális csoportokat, a megjelent érdeklődőket köszöntötte Filipovits Rajmund, Vas Vármegyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese és Hergovich Vince Ólmod polgármestere is. A napot dr. Németh Sándor nyitotta meg.  

A köszöntőket követően az első fellépő a Szombathelyről érkezett Durdice Énekkar volt. Őket a horvátzsidányi Čakavci Horvát Kulturális Egyesület néptánccsoportja és a Židanski Tamburasi zenészei követték. A délután folyamán színpadra lépett még a büki Danica Horvát Énekkar, illetve a már említett Koprivnički Bregi település Kud Rudar néptáncosai, tamburásai is.  

A napot bál zárta, amelyen Pinka Band zenekar muzsikált. 

A horvát és magyar nyelvű megnyitót itt hallgathatja meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában