Megemlékezés

2023.07.30. 17:22

Kovács József címzetes esperes szellemi hagyatékából készült a negyedik értéktári kötet - fotók

A település önkormányzata és a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány megemlékezést tartott a szomoróci hazavédő felkelés 103. évfordulóján. Bemutatták a Kercaszomor Értéktár sorozat legújabb kötetét, amely Kovács József címzetes esperes összegyűjtött írásait tartalmazza. Az ünnepség hálaadó istentisztelettel kezdődött a református templomban, majd a Communitas Fortissima emlékműnél Kapornaky Sándor,

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

 Kercaszomor polgármestere mondott beszédet. - Azt azért ne kérjék tőlünk, hogy még meg is ünnepeljük Trianont. Mi nem lemondtunk a területeink egy részéről, hanem elszakították azokat egy békediktátummal - idézte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait a polgármester, amelyek három évvel ezelőtt az emlékmű ünnepélyes átadásán hangzottak el. - A mai napon a 103. évfordulóját ünneplejük az 1920. augusztus elsején zajlott szomoróci felkelésnek, amikor a kercai határőrök Rankay József vezetésével, valamint a szomoróci gazdák - akiknek neve az emlékművön is olvasható - kiűzték a szerbeket és szabaddá tettek közel ötszáz holdnyi területet. Ezen kívül 1922. február 9-én is jeles napja volt a falunak, akkor került vissza ugyanis Magyarországhoz. A harmadik fontos dátum egy évvel később volt, amikor a szomoróciak ércbe öntötték a "szabadságvágyukat" Sopronban, egy harang formájában, Seltenhofer műhelyében. Idén februárban ennek a századik évfordulóját is megtartottuk - idézte a múltat Kapornaky Sándor.

Az emlékműnél koszorút helyezett el: Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Balassagyarmat küldöttsége Medvácz Lajos vezetésével, Lovászi delegációja élén a polgármesterrel, Kovács Ferenccel, Sopron alpolgármestere, Csiszár Szabolcs, a szlovéniai magyarok küldöttsége nevében Vugrinecz Zsuzsa és Vugrinecz Alen, Keserű József, Kerkáskápolna polgármestere, valamint Kercaszomor Község Önkormányzata és a Fortissimi Alapítvány képviseletében Kapornaky Sándor és Soós Kálmán.

A Kercaszomor értéktára sorozatban eddig három kötet jelent meg: elsőként Pongrácz Dániel Határszéli kálvária című műve, majd Kapornaky Gyula összegyűjtött versei, tavaly pedig Soós Kálmán tollából a Tántoríthatatlan bátorsággal című kötet. Mostanra elkészült a sorozat negyedik kiadványa is, amely a kilencven éve született címzetes esperes, Kovács József munkáit tartalmazza. Az Izik, dürmelik, keresztény képírás című könyv bemutatójára a Páduai Szent Antal templomban került sor, ahol Dóka Ferenc plébános köszöntötte az egybegyűlteket, köztük dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érseket, aki a könyv szerzőjéről beszélt a jelenlévőknek. Mint mondta, Kovács József 1933-ban született, 1956-ben szentelték pappá, és 1963 és 1982 között volt Kercaszomor plébános helyettese. Több remek írása jelent meg a veleméri freskókról és a Magyar Koronáról, elsősorban a jelképrendszerekről, de sokat dolgozott azon is, hogy a helyi folklór gyöngyszemeit megőrizze az utókornak. Ezekből válogatott a kötetbe Soós Kálmán szerkesztő. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő méltatásában hangsúlyozta: -Minőségi és alapos mű született, amelynek nagy előnye az is, hogy közérthető. Ezzel a szerző és a szerkesztő elérték a célt, miszerint az egykor Kercaszomoron élt Kovács József segítségével az itteniek jobban megismerhetik, elmélyíthetik a szülőföldhöz való viszonyukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában