Népzene

2023.07.07. 18:29

Muzsika szól naphosszat az épületből – A Boglya Népzenei Együttes tart tábort Kőszegen - fotók

Kedden kezdődött, vasárnapig tart a Boglya népzenei tábora a Dr. Nagy László EGYMI kollégiumában. A 28. tábort szervezte az együttes. A résztvevők a hagyományhű magyar népzenét, népi éneklési módot és táncot sajátíthatták el az elmúlt napokban. Emellett népzenekutatók munkájával ismerkedtek.

Tóth Kata

Kis csoportokban gyakorolnak

Forrás: Frank-Sziklai Márta

– Legalább harminc zenésszel foglalkozunk a héten: hegedűn, brácsán, nagybőgőn, cimbalmon, citerán, és énekelni is tanulnak. Nagyszerű zenészgárda jött össze: Ausztriából nyolcan és a Zeneakadémia Népzene Tanszékéről is érkeztek volt tanítványaink. Kiscsoportokban, zenekarokban folyik a gyakorlás. A zeneiskolásainknak magyarpalatkai, mezőségi muzsikát tanítottunk, a citerásoknak szatmárit, a cimbalmosunk nyugat-dunántúli cimbalomszólókat oktatott. Gyakoroltunk széki táncokat – lényegében táncházi zenét tanítunk. A haladók magyarpalatkai, magyarpéterlaki anyagot tanulhatnak. A résztvevők képzettségtől függően választhatnak somogyi, széki, ördöngősfüzesi, küküllőmenti, szilágysági zenék közül. Ebéd előtt minden nap összemuzsikálunk: ki mit tanult, azt zenéli. Délután folytatódnak a foglalkozások, este 8-kor van az újabb összemuzsikálás – mondta el kérdésünkre Földesi János. 

A gyerekeknek kézműves foglalkozásokkal, gyöngyfűzéssel, tréfás vetélkedőkkel, közösségi játékokkal készültek. A szombat a zárókoncert napja. A szakmai vezetők: a Boglya Népzenei Együttes (Népművészet Ifjú Mesterei) Földesi Jánosné hegedű, ének. Földesi János kontra, gardon, ének; ifj. Földesi János bőgő, cselló; Tarsoly György cimbalom; Pusztainé Sebők Lívia népi ének, citera.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában