Évadzáró

2023.07.03. 21:31

No lám, a Mesebolt! - "Nem lehetünk olyan szegények, hogy ne segítsünk"

Nehézségekkel kirakott és minőségi évadot zárt – ismét – a Mesebolt Bábszínház. Az évadzárón szokás szerint kiderült a titkos társulati szavazás eredménye is: Trifusz Ádám szervező kapta meg a No lám! díjat.

Ölbei Lívia

Kovács Géza igazgató az évadzáró társulati ülésen adta át Trifusz Ádámnak a No lám! díjat. A társulat minden évad végén titkos szavazással dönt

Fotó: Szendi Péter

– A világjárvány okozta vis - szaesést – sok munkával, nagy erőfeszítések árán – sikerült leküzdenünk, kezdjük utolérni magunkat – mondta Kovács Géza igazgató, aki mindenekelőtt megköszönte munkatársainak a rengeteg elvégzett munkát – amihez az idén a 10. Színházi Olimpia égisze alatt megszervezett programokat is hozzá kellett venni. A Bábművészeti Világtalálkozóról szólva megjegyezte: megérte a befektetett munka, a színes-színvonalas nemzetközi mezőny fogadásán túl a találkozó az „együtt voltunk” örömét is hozta. Mindemellett hangsúlyozta, „nem lehetünk annyira szegények, hogy ne segítsünk másoknak”.

Fotó: Szendi Péter

 Úgyhogy a különösen nehéz helyzetbe került független, struktúrán kívüli társulatokat – miközben előadást a Mesebolt is kizárólag pályázati támogatásból tud létrehozni – egy-egy produkció „örökbefogásával” igyekeznek támogatni. A bábszínház működőképessége a fenntartó 2020-ban megítélt és a következő évekre is jóváhagyott plusztámogatásával és a nagyon takarékos gazdálkodással volt fenntartható. 

A szakminisztérium kulturális államtitkárságától kapott támogatás révén korszerűsíthette a bábszínház 60 fős kamaratermét, illetve a próbateremből egy új, 100 fős terem jöhetett létre. Így indult az évad az MMIK-ban – amelynek az idén áprilistól üzemeltetője a Művészeti Népfőiskola Őrvidék Ház Kft. – a Mesebolt továbbra is bérlő az épületben. Ősszel egész évadra szólóan hirdették meg a 4 előadásos székhelyi, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Mesebolt Bérletet, amelyből 1325 fogyott – a visszaesés a Covid előtti időkhöz képest jelentős, bár a vásárlási kedv nőtt. 

Elindították a vasi kistelepüléseknek szánt, három előadásból álló Vasi Mesebérletet is: itt jelentős a növekedés, a vásárlók száma csaknem háromszorosára nőtt (389-ről 1144-re). A matinék látogatottsága az őszi–téli hónapokban újra elérte a világjárvány előtti értékeket. Bizonyára a megfeszített szervezőmunkát is jutalmazta a társulat, amikor Trifusz Ádámra szavazott: ő vehette át az évadzáró társulati ülésen a 2022/23-as évadban végzett munkájáért a titkos voksolással odaítélt No lám! díjat. 

Kovács Géza megjegyezte: a Mesebolt kicsi, 20 fős társulatában ilyenkor mindenki „egy kalapban van”, színészeknek és háttérmunkatársaknak egyenlőek az esélyei. A Mesebolt mindenestül kicsi, de erős. Az évadnak vége, de érdemes figyelni a nyári programokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában