Az eredeti aláírása látható

2023.09.13. 20:46

Kőszegen leleplezték gróf Festetics Imre herendi porcelán domborművét -fotók

Gróf Festetics Imre, az örökléstan úttörő gondolkodójának herendi porcelán domborművét avatták szerdán a Festetics-Chernel Palota kapualjában a 9. Nemzetközi Kraft-konferencia részeként.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

A Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális-társadalmi missziója jegyében számos köztéri alkotást helyezett el már el környezetében és több középületben található nagy értékű Herendi műalkotás. A szoborelhelyezésekkel nemcsak a közel két évtizede nagyon tudatosan megkezdett kulturális misszióját követik, hanem egyúttal saját értékrendjüknek is meg kívánnak felelni, hozzájárulva a közterek és emberi környezet megszépítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez. – Célunk, hogy többet hagyjunk az utókorra, mint amennyit mi kaptunk elődeinktől – fogalmazott a dombormű leleplezése előtt dr. Simon Attila vezérigazgató. Megköszönte Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgatójának, hogy lehetőséget adott Herendnek, hogy misszióját Kőszegen teljesítse. Végül dr. Gaál Zoltánra, a Pannon Egyetem rektorára emlékezett, akinek ugyancsak szerepe volt abban, hogy az alkotás a Festetics-palotába kerülhetett.

A táblán Festetics Imre eredeti aláírása látható gravírozva és egy idézet tőle: „… A természetes folyamatok ellen való törekvéseket a természet mindig megtorolja.” A mondat és három másik Festeticstől származó idézet jelentését és jelentőségét dr. Poczai Péter, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete kutatója, a Finn Természettudományi Múzeum kutatási igazgatója magyarázta. – Kevés embernek adatott meg a magyar történelemben, hogy mitikus figura, helyi kultikus személy váljon belőle és maradandót alkosson a történelem színpadán – ez Festetics Imrére feltétlenül igaz, mondta. A domborműTamás Ákos tervező iparművész alkotása.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában