Nem fogunk unatkozni

2023.09.08. 07:00

Szüreti mulatságok, kék futás és Mesebolt évadnyitó - Itt a nagy hétvégi programajánló Vas vármegyéből

Polgár Patrícia

Tavaly így mulattak Vaskeresztesen – reméljük, az idén sem lesz savanyú sem a szőlő, sem a hangulat

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Megünneplik a friss szőlőtermést - Az első fecskék már a hét végén felvonulnak: Bozsokon, Sárváron, Vaskeresztesen

Az ősz beköszöntével megkezdődik a terménybetakarítás időszaka, amelyet Vasban is vármegyeszerte szüreti mulatságokkal ünnepelnek.

Sárváron szeptember 8-án, pénteken este 7 órától táncház előzi meg a szombati szüretet a Nádasdy-várban. A muzsikát a Jurta zenekar szolgáltatja. Szombaton 10 órától hagyományos portékák vására és mesterségek bemutatója tölti be a teret, 14 órától Rácz Petra várja a legkisebbeket gyermekjátszójába. 16.30-kor Kondora István, Sárvár polgármestere köszönti a mulatság résztvevőit, majd folklórműsor következik, ahol színpadra lép a Nagyvenyimi táncegyüttes, a Káldi Napraforgók Egyesülete, a sárvári néptánckör és a Herpenyő zenekar. 19.30-kor a Kalász Banda ad koncertet. 21 órakor nosztalgiaparti kezdődik Lujival. Vaskeresztesen szeptember 9-én, szombaton 14 órakor indul a hagyományőrző szüreti felvonulás az Alpesi Fogadó és Borháztól végig a falu főutcáján. 

A mulatság ünnepi megnyitóját 15 órakor tartják meg a falu végén, a Vas-hegy lábánál, ahol köszöntőt mond dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke és Krancz Tamás, Vaskeresztes polgármestere. Majd hangulatos műsor borkóstolóval és szüreti felvonulás a szőlőhegyre. A délután folyamán a Vas-hegyen nyitott pincék várják a kedves érdeklődőket. 19–22 óráig vacsora. 20 órától szüreti bál az Alpesi Fogadó és Borházban a Heimattöne zenekarral. Bozsokon ugyancsak szombaton rendeznek szüreti mulatságot, immáron 24. alkalommal. A vidám maskarás felvonulás résztvevői 14.30- kor gyülekeznek a Dobrádi Lovasiskolánál, a menet 15 órakor indul meg a sportpálya felé – a megállóknál: móka, tánc, borozgatás –, ahol 17 órától különböző műsorok (Hajnalcsillag néptáncegyüttes, Regős-Foki Veronika színésznő) szórakoztatják a résztvevőket. A szüreti bál 19 órakor kezdődik, ahol Gergely István zenél.

Kék futás és családi nap, képregényfesztivál, piknik Ágotáért, Mesebolt-évadnyitó, Gaming Expo

KONCERT 

SZOMBATHELY Szeptember 8., péntek 18.30 óra – Végállomás Klub: Tükörjég premier – Zig Jericho / Shelovesatka + Rien / Atra Mørs / Bunozes (emo trap-nu metal-techno). Szeptember 8., péntek 19 óra – Bartók Terem: Savaria szimfonikus zenekar: „Az ötvenedik évad” első hangverseny. Szeptember 9., szombat 20 óra – Végállomás Klub: Rózsaszín Pittbull / No Filter. 

RENDEZVÉNY 

SZOMBATHELY Szeptember 9., szombat 10 óra – Vasi Skanzen és csónakázótó: Add a szíved, Szombathely! Kék futás és családi nap. Cél az autizmussal élőkre és családjukra irányítani a figyelmet, összekötni mindannyiunkat a mozgás, a játék, a prevenció, az együttlét szeretetében, közös megélésében. Program: 9.30- kor gyülekező és regisztráció a Vasi Skanzenben. 9.50-kor köszöntők. 10 órakor közös bemelegítés. 10.15-kor a futás rajtja. 10.15-től tetszés szerint legalább egy kör séta, kocogás, futás a csónakázótó környékén. 10–14 óra között térítésmentes egészségügyi szűrésekkel, interaktív játékokkal, kézműveskedéssel, szemléletformáló programokkal várnak kicsiket és nagyokat a Vasi Skanzenben. Szeptember 9., szombat 10 óra – Agora–Savaria Filmszínház: Conbathely – szombathelyi képregényfesztivál. A Szombathelyi Képregény Bazár csapata szervezésében. Szeptember 9., szombat – A Berzsenyi Dániel Könyvtár kámoni fiókkönyvtára: Családi piknik Ágotáért és egy emberibb gyógyulásért. 13 órakor kapunyitás. 13.30-kor Ágota vendégeinek rövid bemutatása. 14–17 óráig beszélgetősarok egészségmegőrzés és egészség-helyreállítás témában (Acces Bars, reflexológia, csikung, illóolajok, jóga). 14–15 óráig Ezerjófűféle rendhagyó gyógynövénytúra. 17 órakor a sütiverseny eredményhirdetése. 17.15-kor gyógyító dallamok, avagy a Háklár Banda koncertje. 18 órakor kapuzárás. Közben gyerekkuckó mesékkel, kézműves foglalkozás, hangszersimogató. Szeptember 10., vasárnap 14–19 óra – Fő tér: Hang-térkép – a Szombathelyi Mesebolt Bábszínház és partnerei családi évadnyitó programja. Bábszínházi előadásokat és táncbemutatókat láthatnak az érdeklődők, valamint kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Szeptember 14., csütörtök 10–18 óra – Agora Művelődési és Sportház: Országos Gaming Expo. A látogatók autószimulátorok, VR-eszközök és retró játékok mellett meglátogathatják az Ogex gamermúzeumát, cosplay-bemutatókat követhetnek nyomon, valamint edukációs előadásokon betekintést nyerhetnek a gaming és az e-sport komolyabb szegleteibe is.

BÉRBALTAVÁR Szeptember 9., szombat 16 óra: Találkozó Nagy Gáspár költő emlékére. 16 órakor Bérbaltaváron találkoznak a költő verseit szerető versmondók. Nagytilajon, a temetőben fejet hajtanak a költő sírjánál, majd a két falu közti versfáknál közösen mondanak költeményeket. A bérbaltavári szülőháznál folytatódik a délután az érdeklődők részvételével. 

ISPÁNK Szeptember 9., szombat: XVII. falunap a világ közepén. 8.30-tól XVII. pörköltfőző verseny. 9.30-kor kosárlabda-bajnokság. 10-től élő zene a szabadtéri kis színpadon (Vécsey Balázs). 10–14: kézműves foglalkozás. 11–17 óráig pónilovaglás, kocsikázás, óriáscsúszda, légvár, labdazsonglőr, népi játékok. 12.45-kor eredményhirdetés, tombola. 13.35–15 óráig kulturális és folklórműsor. 14 órától tekézés a Béke ligetben. 14–17 óráig kézi korongozás, csillámtetoválás, henna, arcfestés. 15 órától Dömötör Balázs és Vivien mulatós zenei műsora. 16–16.30 óráig mentő-, rendőr- és tűzoltóautó-bemutató. 16.45-kor távirányítósrepülőgép-bemutató. 17.15-kor tombolasorsolás. 18 óra: a Köszi Zíben zenekar élő koncertje. 20-tól élő zene a szabadtéri kis színpadon (Vécsey Balázs). 

CÁK Szeptember 9., szombat – Pincesor: Aktív családi nap az Írottkő Natúrparkban. 10–17 óráig kézműves vásár és kézműves foglalkozások. 

KÁLD Szeptember 9., 10 óra – Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna: Kisboldogasszony-búcsú. A szentmise főcelebránsa: Kaszás Csaba hosszúperesztegi plébános. A misén csíksomlyói búcsús Mária-énekeket a Vasi Népdalstúdió Boróka együttesével énekelnek végig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában