Kiállítás

2023.09.02. 15:04

Táncoló csillagok az Irokézben - Nietzsche és Szilárdi Béla kapcsolatának színei a falakon - fotók

Szilárdi Béla Táncoló csillagok című kiállítása a szombathelyi Irokéz Galériában látható.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

"Szilárdi Béla sorozata Nietzschéhez készült, az egyes képek címei 'kivonatok' a német filozófustól származó idézetekből. Nagyon izgalmas, ahogy a festő ezt a figurát a képekben megfogja. Szilárdi Béla témáihoz választja stílusát. A szabadság természetrajza megengedi magának, hogy a képi fogalmazvány vigye a prímet és ne alkotója kerüljön az előtérbe. Azaz nem törekszik arra az egységes kézjegyre, ami a személyes jegyet megadja, de sajátos kötelezvényként a legtöbb alkotónak gátat is szab egyben. Figurativitás és expresszív absztrakt kompozíciók a tematikától függően jönnek létre. Élettel teli munkák, hibátlan szerkezetek, sugárzik belőlük az alkotás öröme és tisztelete az alkotónak a megformálandó anyaggal szemben" - írja Einspach Gábor, a szombathelyi Irokéz Galériában megnyílt Szilárdi Béla-kiállítás kurátora. 

Aki kicsit is ismeri a 90-es évek elején Zsennyén otthonra talált sokoldalú alkotó képzőművészeti tevékenységét, a Táncoló csillagok tárlat képeinek láttán azonnal konstatálhatja, hogy Szilárdi Béla úgy őrizte meg "szilárdibélaságát", hogy közben megint izgalmas, új színeket hozott. A Nietzschéhez való kötődése hosszú évekre nyúlik vissza, színpadi művek is születtek ebben a témában - felolvasószínházi előadások készültek  a WSSZ-ben. És Nietzsche nem ereszti: most a képek játéka kezdődött meg az Irokéz Galéria falain. Menjünk az örömért! 

A tárlatot Pusztay János professor emeitus ajánlotta a közönség figyelmébe a péntek esti megnyitón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában