Helyi kultúra

2023.09.06. 11:00

Ughy Jenő olvasáskutató emlékezetére

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és Nemeskeresztúr önkormányzata szeptember 16- án Ughy Jenő könyvtáros, olvasáskutató, újságíró emlékét idézi.

Vaol.hu

Emléktáblát is avatnak, a táblát Nemeskeresztúr önkormányzata, a BDK és a celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár állíttatta. Hiszen Ughy Jenő 1922-ben Celldömölkön született, pályaképe pedig a Németh Tibor által összeállított, digitálisan is hozzáférhető Kemenesaljai Életrajzi Lexikonban olvasható. Ughy Jenő orvosnak tanult, de közbeszólt a II. világháború: a fronton harcolt fogságba eséséig. Hosszú időt töltött a recski internálótáborban. Az 1956-os forradalom alatt október 26-án ő lett a Független Kisgazdapárt Országos Központjában a sajtóosztály vezetője. A szabadságharc után Pápán, a Jókai Mór Városi Könyvtárban helyezkedett el. 1963-tól az OSZK Könyvtártudományi Módszertani Központ és az Új Könyvek című állománygyarapítási tanácsadó formálódó szerkesztőségének munkatársa lett. Az Ezer falusi lakos és a könyv című, 1965- ben 300 példányban napvilágot látott olvasásszociológiai alapműve módszertani kézikönyvként forgatható. Pályájának felfelé ívelő szakaszában közlekedési balesetben hunyt el 1967-ben. Magyarországon elsőként vizsgálta tudományos eszközökkel a községi lakosok olvasási szokásait, a magyar olvasásszociológia egyik úttörőjének tekintjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában