Kiállítás

2023.09.20. 14:31

Üzenetek a múltból Sében: képen és versben - fotók

Üzenetek a múltból címmel nyílt kiállítás a séi faluházban. Horváth Balázsné Lehel Anikó textil faliképeihez Csider Sándor írt verseket.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

A település két díszpolgára, Horváth Balázsné és Csider Sándor alkotásai kaptak a helyet a séi faluházban, a tárlatot Benke Éva, Radnóti-díjas tanár ajánlotta a közönség figyelmébe a szombati megnyitón.

- Sé hétezer éves múltja, az öt kilométerre fekvő Savaria és az egyházi ünnepek sora jelenik meg a kiállítás anyagában – mutatott körbe a faluház nagytermében Horváth Balázsné, aki a nyugdíjba vonulása körül keresett hasznos időtöltést: először foltvarrással foglalkozott, majd a művészi öltögetés mellett tette le voksát.

A Sey család címere, a séi Vénusz, karcolatok, festett minták egyaránt visszaköszönnek a bemutatott textilmunkákon. - Van, amikor érzem, mit kell tenni, így például a Sé betűk elkészítésénél, de van, amikor újrafestem, változtatok és úgy jön létre az, amit szeretnék látni. Jellemzően sok gondolkodás előzi meg a munkát – mondta el az alkotás folyamatáról Horváth Balázsné.

Csider Sándorral jó másfél évvel ezelőtt kezdtek el közösen dolgozni. Az egyházi témák közül a húsvét ünnepéhez kapcsolódó, a feltámadó Krisztust megjelenítő textilkép ihlette meg Sé másik díszpolgárát. „Nappali éjbe merül a kereszt, isteni áldozat bevégeztetett./Kinyílik a test rejtett virága,/Istenhez repül ezüstös árnya” - olvasható Csider Sándor versében. - Ez volt a mérföldkő, és ezután kérte mindig, hogy küldjek képeket, amihez újabb és újabb vers született – zárta gondolatait Horváth Balázsné.

A kiállítás a Kulturális Örökség Napjához kapcsolódóan Nagy Róbertné szervezésében nyílhatott meg a séi faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában