Előadás

2023.11.17. 09:59

A Férfi, a Nő és a lottószelvény a celldömölki Koptik Odó utcában

November 18-án, szombaton 19 órakor kezdődik a Prah premierje a Soltis Lajos Színházban, a Koptik Odó utcai színházépületben. Másnap este is lesz előadás. A szerző Spiró György, a rendező Gál Tamás.

Ölbei Lívia

Próbapillanat a Soltis Lajos Színházban. A színpadon Temesi Zsolt és Pilnay Sára

Fotó: Benkő Sándor

És akik játsszák: Pilnay Sára – aki színművészként tér vissza a Soltis Lajos Színházhoz, ahol „nevelkedett” – és Temesi Zsolt. Most házaspárt alakítanak a Prah című kortárs klasszikusban, de ugyancsak műsoron tartja a celli színház A cigány című fájdalmasan szórakoztató Szigligeti Ede-átiratát, amelyben pedig apát és lányát játs - szák. A Prah tehát több szempontból új és izgalmas feladat. Spiró György mindenesetre a legjobb kortárs szerzők közül való (ha nem a legjobb). 

A Prah című komédiájában is mélységesen mély emberismeretről tesz tanúbizonyságot. A Férfi és a Nő (vagyis a házaspár-archetípusról van szó) ki se mozdul vidéki házából-konyhájából, és zseniális párbeszédein átszűrődik az egész világ. A mai is. Ahogy a színház ajánlója mondja: „Egy szegény házaspár, ha magára marad, miután kirepültek a gyerekek, naphosszat ráér morfondírozni a helyzetén. Na meg álmodozni egy szebb házon, tágasabb szobán, puhább heverőn, családi nyaraláson vagy csak egy kicsit zöldebb pázsiton, amit a szomszéd már pont nem engedhet meg magának. 

Az álom pedig egycsapásra valóra válhat, ha a megváltást jelentő öttalálatos szelvény ott lapul a régi jugoszláv, Prah feliratos fémdoboz alján.” Hogy hova vezet ez a fölfoghatatlanul nagy szerencse, kiderül a szombat esti premieren. Az előadás rendezője a Jászai-díjas Gál Tamás, a komáromi Jókai Színház igazgatója (és színésze). A zeneszerző: Lakatos Róbert, a látványtervező: Kovács Aliz. (A bemutató alatt megtörténik a heti lottósorsolás.) A szombat esti bemutató után másnap este is lesz előadás a Koptik Odó utcában: 19-én, vasárnap 18 órai kezdéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában