Közösség

2023.11.07. 21:16

Gyertyafényben a kastélyban

A város 779 éves születésnapja alkalmából gyertyafényes tárlatvezetéseket tartott a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum.

Tóth Judit

Móricz Péter kalauzolta a romantikus múzeumlátogatás résztvevőit

Fotó: Jámbori Tamás

A kastély sötét tereiben Móricz Péter történész, a múzeum vezetője kalauzolta végig a látogatókat. A résztvevők a Szalon és ebédlő a Batthyánykastélyban című állandó kiállításon megismerkedhettek két olyan műtárggyal, amely az 1849-ben külügyminiszterként tevékenykedő gróf Batthyány Kázmérhoz kapcsolódik. A főúr ruhásszekrénye a kisbéri kastélyából árverés útján került 1850-ben a francia nagykövetségre, majd onnan a körmendi múzeumba. A másik különlegesség az első magyar nyelvű földgömb volt, amely 1840-ből való, elkészítését Batthyány Kázmér finanszírozta.

 A rendhagyó kastélybejáráson a szalon és az ebédlő festményeiről is szó esett: az alkotások egyik része bibliai témákat ábrázol, kettő pedig a Batthyányak várait jeleníti meg. A Körmend és a Batthyányak évszázadai című kiállításból több műtárgyat is kézbe vehettek az érdeklődők, többek között egy mamut megkövült őrlőfogát, egy 17. századi alabárdot, egy díszesen faragott 19. századi mángorlót, a mészáros céh 1726-ban készített ónkannáját, Batthyány I. Ferenc 1559. évi végrendeletét, valamint herceg Batthyány Károly pénzverőtövét, amel - lyel saját arcképével ellátott aranydukátjait és ezüsttallérjait verette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában