Kitüntető cím

2023.11.18. 15:53

Szombathely után: Jordán Tamás is Budapest díszpolgára lett a főváros 150. születésnapján

Átadta Budapest díszpolgári címeit Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a fővárosi önkormányzat díszközgyűlésén, pénteken, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján - adta hírül az MTI. Budapest díszpolgára lett Jordán Tamás is: a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapítója, Szombathelynek ugyancsak díszpolgára.

Vaol.hu

Jordán Tamás

Fotó: MW

 Átadta Budapest díszpolgári címeit Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a fővárosi önkormányzat díszközgyűlésén, pénteken, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján - adta hírül az MTI. Budapest díszpolgára lett Jordán Tamás is: a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapítója, a városnak ugyancsak díszpolgára.
 

    Díszpolgári címet kapott Csányi Vilmos, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, író, Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Jordán Tamás, a nemzet színésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima díjas érdemes művész, rendező, színigazgató, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Keleti Éva fotográfus, Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, valamint Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, érdemes művész.
    A kitüntetés posztumusz díjazottja Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének alapítója, országgyűlési képviselő és Vágó István televíziós műsorvezető, közéleti személyiség, a DK volt politikusa.
    A Mécs Imrének járó elismerést felesége, Magyar Fruzsina, a Vágó Istvánnak járót szintén felesége, Vágó Judit vette át.
    Keleti Éva nem tudott jelen lenni az ünnepségen, az elismerést később veszi majd át.
    A főváros napján tartott ünnepségen, amelyen több más elismerést is átadták, Karácsony Gergely azt mondta, a díjazottak "Budapest szebbik és jobbik arca, színe és legjava."
   A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Minden évben ezen alkalomból a fővárosi önkormányzat elismerő díjakat adományoz azon személyeknek, közösségeknek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Budapestnek dicsőséget szereznek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában