Kiállítás

2023.11.29. 07:00

Üde művek, vidám színek, felszabadult hangulat - megnyílt a 22. Szentgotthárdi Művésztelep kiállítása - fotók

A Magyarországi Szlovének Szövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata és a Lendvai Galéria - Múzeum szervezésében kiállítás nyílt a 22. Nemzetközi Művésztelepen készült műalkotásokból a Szlovén Kulturális és Információs Központban.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dubravka Sekoranja, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, aki a kiállítás hivatalosan is megnyitotta. Mint mondta, a művésztelep összekötő szerepet tölt be Magyarország és Szlovénia között, ami különösen nagy jelentőséggel bír a határmenti térségben élő nemzetiség szempontjából.

A műalkotásokról Pisnjak Attila művészettörténész tartott előadást. A szakember Szent II. János Pál a művészekhez írt, 1999-es leveléből idézett, amely a művésztelep katalógusának nyitógondolata is lett egyben: Senki nem képes jobban megérezni valamit abból a pátoszból, mellyel Isten a teremtés kezdetén nézte kezének alkotásait, mint ti, művészek, akik a szépség alkotómesterei vagytok.

-A szépre, jóra való törekvés teljes mértékben tetten érhető a kiállított munkákon - mondta. 

 A vendégeket a szervezők nevében Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke köszöntötte, majd Huszár Gábor Szentgotthárd város polgármestere vette át a szót: -A Szentgotthárdi Művésztelep kiállítása kiemelt helyet foglal el a város nagyrendezvényeinek sorában. A polgármester kiemelte: a művésztelepet szeretnék beemeli az országos körforgásba, ezért tett látogatást a közelmúltban Szentgotthárdon dr. Marczin István a művésztelepeket összefogó szakmai szervezet vezetője. - Városunkban baráti gesztus, páratlan környezet várja a művészeket, ezek a legfőbb erősségei a Szentgotthárdi Művésztelepnek - tette hozzá a városvezető, majd arról beszélt, hogy az idei alkotótáborban üde művek születtek vidám színekkel, amelyek bizonyítják: a Covid sötét időszaka után a művészek ismét felszabadult hangulatban alkothattak.  

Gerics Ferenc, a Nemzetközi Művésztelep szakmai vezetője köszönetet mondott a művészeknek és mindazoknak, akik a kezdetektől fogva bármilyen módon támogatták a művésztelepet Szentgotthárdon. Idén Szlovéniából négy alkotó érkezett az alkotótáborba, Király Ferenc, Göntér Endre, Gregor Pratneker és Bostjan Kavcic. Horvátországot Mucko Zeljko képviselte, Magyarországot pedig Fodor Lengyel Zoltán, Kovács Ferenc, Csuta György, Németh Sára, Papp Hajnal és Pálcsa Anna Laura.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában