Ünnepi istentisztelet

2023.12.07. 17:30

A kezdetektől építkező lelkész volt, Ferentzi Sándor neve egybeforrt Magyarszecsőd, Molnaszecsőd és Egyházashollós reformátusságával

Ötven éve szolgál református lelkipásztorként Ferentzi Sándor. A kerek évforduló alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak a magyarszecsődi református templomban, ahol az Őrségi Református Egyházmegye esperese és lelkipásztorai, valamint Magyarszecsőd, Molnaszecsőd és Egyházashollós vezetői és gyülekezetei köszöntötték a lelkészt.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Ferentzi Sándor 1951-ben született Körmenden református, apai ágon székely származású családban, ahol öt gyermek nevelkedett. Körmenden végezte az iskoláit, nyaranta - már általános iskolásként is - az építőiparban dolgozott, így mire leérettségizett, kitanulta a kőműves szakmát is. Teológiát a budapesti Református Teológiai Akadémián hallgatott, ezzel párhuzamosan hivatásos teher- és személygépkocsi-vezetői engedélyt szerzett, és elvégzett egy autóvillamossági tanfolyamot. Mivel a hetvenes években lelkészhiány volt, sok teológust még diákként gyülekezetbe helyeztek. Ferentzi Sándor is így került Magyarszecsődre ötödéves teológushallgatóként, a településen 1973. december elsején kezdte meg szolgálatát. Tanulmányait a gyülekezeti munka mellett folytatta tovább, a hetvenes évek közepén egy tanévet Prágában töltött, ahol újszövetségi görög nyelvet hallgatott, és közben "járulékosan" elsajátította a cseh nyelvet is. 1976-ban házasságot kötött Bogyó Anna belgyógyász doktornővel, négy gyermekük született, Anna, Sándor, Zsófia és Eszter.

Ferentzi Sándor a kezdetektől építkező lelkész volt. Nem sokkal azután, hogy Magyarszecsődre került, sort kerített a templom tetőzetének megújítására és a parókia felújítására. A három falura - Magyarszecsődre, Molnaszecsődre és Egyházashollósra kiterjedő - gyülekezet tagjait rendszeresen látogatta, igazi közösséget hozott létre. Nyelvtudásának is köszönhetően még jóval a rendszerváltást megelőzően széles nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki. 

Ferentzi Sándor folyamatosan képezi magát. 1993-ban beiratkozott a Testnevelési Egyetem hároméves mentálhigiénés képzésére, majd elvégezte a HÍD Alapítvány egyéves családi tanácsadó képzését. A végzettségek megszerzését követően családterapeutaként is dolgozott. Aktív résztvevője a Magyar Családterápiás Egyesület és az International Comitee for Pastoral Care and Counselling konferenciáinak.

Az Őrségi Református Egyházmegye tanulmányi felelőseként közel 35 évig szervezte lelkésztársainak a tanulmányi alkalmakat.

A rendszerváltást követően feleségével együtt Magyarszecsőd közéletében is szerepet vállalt. Alapító tagjai voltak a magyarszecsődi Kulturális és Faluszépítő Egyesületnek, emellett aktív közreműködésükkel alakult meg a gyülekezeti énekkar és az angolklub. 

A lelkipásztort őszinte kíváncsiság, nyitottság jellemzi, sokat olvas, érdeklik az emberek, az emberi sorsok. Nagy utazó, több nyelven beszél angolul, németül, latinul, görögül és csehül. Szereti az állatokat, két szamara van, Balambér és Mandula, mellettük két kutyát és tyúkokat tart is tart. Virágoskertje gyönyörű és példaértékű, látszik rajta a gondoskodó szeretet. 

Ferentzi Sándor 2016-ban vonult nyugdíjba. Ezt az évet beárnyékolta felesége betegsége, majd 2017 őszén bekövetkezett halála. Közel a hetvenhez beiratkozott a Károli Gáspár Református Egyetemre, ahol kétéves szupervizor szakirányú továbbképzésen vett részt. Nyugdíj mellett több helyen helyettesített, többek között korábbi gyülekezetében is, amelynek lelkipásztori teendőit egy éve vette át újra, és folytatta ott, ahol fél évtizede abbahagyta.

Az ünnepi istentiszteleten dr. Németh Dávid lelkipásztor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára Mózes ötödik könyve alapján hirdetett igét: Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr. 

Ferentzi Sándor életútjáról Iván Anita presbiter beszélt, majd Szabadi István, az Őrségi Református Egyházmegye esperese és dr. Márkus Mihály nyugalmazott püspök köszöntötte a lelkipásztort. Dienes Zsófia és Pintér Zélia szavalata után az énekkar három dalt adott elő, az utolsó az Ároni áldás volt. Dienes Gyula gyülekezeti gondok ajándékokat adott át, ezek közül az egyik igazi pálinkakülönlegesség volt, amely ötven évvel ezelőtt, az őrségi dűlőkben termett szilvából készült. A polgármesterek után a család is köszöntötte Ferentzi Sándort, Juci unokája népdalokat adott elő, az éneklésbe a család is bekapcsolódott. Az egyházmegye lelkipásztorai megáldották az ünnepeltet, majd eleget tettek Ferentzi Sándor kérésének: papírra írták mit üzennek az 50 év múlva  - 2073-ban - Magyarszecsődön élő gyülekezetnek.

Az istentisztelet záró részében Ferentzi Sándor reagált az elhangzottakra. Mint mondta, meglepetés volt számára az ünneplés, de nagy örömmel töltötte el. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult a gyülekezeti kávézóban, amelynek kialakítását szintén a fél évszázada szolgáló lelkész kezdeményezte.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában