Programok

2024.01.19. 09:00

A magyar kultúra napját ünnepeljük szerte a vármegyében

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta alá a Himnusz kéziratát, így ez a nap vált a magyar kultúra ünnepnapjává.

Polgár Patrícia

Forrás: VN/archív

A szombathelyi önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából rendezett díjátadó gálán ismeri el a város kulturális életében kiemelkedő munkát végzett szakembereket. A január 22-én, hétfőn 18 órakor, az Agora – MSH-ban megrendezendő díjátadón fellép Bujtás Ervin, majd Csákányi Eszter, Hámori Gabriella és Kamarás Iván érkezik Dalversek 2.0 című produkciójával. A magyar kultúra napja hetében járja a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-busza vármegyénket: január 19–20-án Gencsapátiban, január 21–22- én Toronyban, január 23-án Horvátlövőn, január 24–25-én Szentpéterfán, január 26–27- én Jákon vendégeskedik az utazó kiállítás. Körmenden január 22-én, 12 órakor a Batthyány Örökségközpont színháztermében kezdődik az ünnepi műsor, amelyen Sejberné Szabó Marianna, a Vasvári Általános Iskola igazgatója mond beszédet, majd a Budapesti Filharmóniai Társaság Magyarnak lenni című interaktív klas - szikus zenei előadása következik. Az ünnepség végén az intézmények, civil szervezetek képviselői megkoszorúzzák a gimnázium udvarán a Kölcsey-szobrot. Sodics László festőművész tárlatát Torjay Valter festőművész, művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe. 

Vasváron a Nagy Gáspár Művelődési Központban a Jordán Adél, Fekete Ernő és Fekete Réka Thália főszereplésével leforgatott A két egyetlen / Karinthy Frigyes nagy szerelmei című filmet vetítik január 22-én, hétfőn 18 órától. Jánosházán január 23-án, kedden 17 órakor rendezik meg a kultúranapi ünnepséget a művelődési házban, ahol Magyarnak lenni címmel ad műsort Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka. Szentgotthárdon január 22- én 17 órakor a Refektóriumban adják át a Szentgotthárd Közművelődésért Díjat, majd Világosságot! címmel zenés irodalmi estet adnak Bellus Attila és D. Varga Ádám, a Hevesi Sándor Színház színművészei. Kőszegen Jókai Annáról szóló önálló esttel ünnepelnek. Január 22-én 17 órakor a Jurisics-vár lovagtermében előbb ünnepi beszédet mond: Fekete-Pataki Edit önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke, majd Juhász Róza adja elő Átvilágítás – Jókai Anna élete prózában és versben című előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában